Universiteit van Tilburg

20 september 2007

Graeme Cooper hoogleraar Internationaal en Europees belastingrecht

Eerste benoeming op internationale PwC wisselleerstoel

De Universiteit van Tilburg en de Katholieke Universiteit Leuven hebben per 1 september de hoogleraar Graeme Cooper benoemd op de wisselleerstoel van het PricewaterhouseCoopers International and European Tax Fund. Cooper, afkomstig van de Universiteit van Sydney, is de eerste hoogleraar op deze leerstoel.

Graeme Cooper heeft wereldwijde faam verworven met zijn publicaties over het internationale en rechtsvergelijkende belastingrecht. Daarnaast is hij een veelgevraagd docent in zijn vakgebied. Als bijzonder hoogleraar op de International and European Tax Chair zal hij zowel onderzoek verrichten als onderwijs geven binnen het Advanced Master of Law Programme in European and International Taxation. Dat wordt georganiseerd door het European Tax College, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Tilburg en de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 zal Cooper zijn inaugurele rede verzorgen en een bijdrage aan een speciale conferentie voorafgaand aan deze rede.

Het PricewaterhouseCoopers International and European Tax Fund is onlangs opgericht om internationale samenwerking en onafhankelijk wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te stimuleren. Voorzitter van het fonds is dr. Onno Ruding, voormalig minister van Financien, voormalig vice-president van de Citicorp Bank in New York en afgevaardigde van Citicorp in Brussel. PricewaterhouseCoopers sponsort het fonds voor een periode van vijf jaar. Het fonds ondersteunt diverse internationale onderwijsactiviteiten van het European Tax College. Op de wisselleerstoel wordt elk academisch jaar afwisselend een hoogleraar benoemd die werkzaam is binnen Europa of daarbuiten.

Graeme S. Cooper studeerde aan de University of Sydney, de University of Illinois en Columbia University in the City of New York en promoveerde aan de laatstgenoemde universiteit. Hij won diverse academische prijzen en werkte aan verschillende Australische universiteiten. In 1997 werd hij tot hoogleraar Belastingrecht benoemd aan de Universiteit van Melbourne en sinds 2002 is hij hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit van Sydney. Sinds 2000 is hij ook verbonden aan het European Tax College van de UvT en de Katholieke Universiteit Leuven. Verder geeft hij regelmatig advies, zit hij in redacties van wetenschappelijke tijdschriften en geeft hij soms commentaar in de media.