Gemeente IJsselstein


Aanpak overlast hondenpoep

Datum: donderdag 20 september 2007
De gemeente wil graag samen met hondenbezitters de overlast van hondenpoep verminderen.

Start controle opruim- en aanlijnplicht voor honden Hondenbezitters zijn verplicht hun hond aan de lijn te houden en de hondenpoep op te ruimen. Vanaf oktober gaat de gemeente streng toezien of hondenbezitters zich houden aan de opruim- en aanlijnplicht. In onze stad zijn hondenbezitters niet verplicht de hondenpoep in de bermen langs wegen op te ruimen. Ook zijn enkele plekken aangewezen waar honden los mogen lopen: Zijdewetering Noord, langs de trambaan bij Finlandpad en op het grasveld waar de hondensportvereniging traint (hier geldt wel een opruimplicht).
Gratis hondenpoepschep (op = op)
Om de hondenpoep op te ruimen, kunnen hondenbezitters een gratis doggy-grip ophalen in het stadhuis.
Let op: op = op.
Waarom moet u uw hond aan de lijn houden?
o Sommige kinderen en volwassenen zijn bang voor, vooral loslopende, honden;
o Daarnaast kunnen loslopende honden een gevaar vormen voor het verkeer omdat ze zomaar de weg op kunnen lopen; o Loslopende honden kunnen hardlopers of fietsers lastigvallen; o Door het aanlijnen van uw hond kunt u makkelijker de hondenpoep opruimen. U weet dan precies waar uw hond zijn/haar behoefte doet; o Door het aanlijnen, voorkomt u schade aan het milieu of andere dieren;
o Het aanlijnen van uw hond kan discussie voorkomen bij het geven van boetes, omdat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor (het gedrag van) de hond.
Waarom moet u de poep opruimen?
o Hondenpoep zorgt, net als zwerfvuil, voor een vies straatbeeld. o De hondenpoep kan eitjes van de hondenspoelworm bevatten waarmee andere honden en kinderen besmet kunnen worden. Deze besmetting kan groeistoornissen, huidirritaties, buikgriep en lusteloosheid veroorzaken.