Europees Hof keurt importprocedure RDW goed

20/09/2007 17:17



RDW



Het Europese Hof van Justitie heeft vandaag de identiteitscontroles die de RDW uitvoert bij de import van auto's uit andere EU-landen, goedgekeurd.

De Europese Commissie had eind 2005 bezwaar gemaakt tegen de verplichte technische keuringen en voertuigidentiteitscontroles van de RDW, omdat die handelsbelemmerend zouden werken. Het Europese Hof stelt de RDW echter op het punt van de identiteitscontroles in het gelijk.

Fraudebestrijding
Het doel van de identiteitscontrole is een goede vastlegging in het Nederlandse kentekenregister en de opsporing en bestrijding van voertuigcriminaliteit. 'Voor wie een auto uit het buitenland wil invoeren, is die voertuigidentificatie dus enorm belangrijk. Die auto kan wel gestolen zijn of omgekat,' aldus Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. 'Zonder die verplichte controles zouden de kansen voor mensen die met autocriminaliteit bezig zijn sterk toenemen.'

Technische controle
Op het punt van de technische controle (APK-keuring) bij de import uit een EU-land is de Europese Commissie wel in het gelijk gesteld. Maar dit heeft geen consequenties, want de RDW had deze controles van importauto's al op 1 januari 2006 stopgezet. Echter, auto's die ouder zijn dan drie jaar moeten in Nederland wel een geldige APK hebben. Men kan nu bij de import van een auto zelf kiezen voor een APK-keuring bij de RDW of bij een erkende keuringsinstantie.

Naar verwachting zullen dit jaar in Nederland ruim 80.000 auto's uit EU-landen worden ingevoerd. In 2006 waren dat circa 78.000 voertuigen en in 2005 zo'n 64.000.





http://www.rdw.nl

http://www.rdw.nl