Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphen blijven

Aldi kan in Alphen blijven

Wethouder Stan Lyczak is blij dat de Aldi-supermarkt zich naar alle waarschijnlijkheid zal vestigen in winkelcentrum De Ridderhof. Omdat het nog enige tijd duurt voordat de winkel daar open kan, stelt Lyczak het college voor de Aldi tijdelijk te vestigen op De Schans. Dit zou over enkele maanden kunnen gebeuren, nadat er eerst een artikel-17 procedure is gevolgd. Hoe de overbrugging tot de tijdelijke vestiging moet gebeuren, zal in het college worden besloten. Intentie is dat dit met zo min mogelijk nadeel voor Aldi zal zijn.

Wethouder Stan Lyczak is blij dat de Aldi voor Alphen behouden is. In Alphen aan den Rijn hoort tenminste een prijsvechter te zijn. Het is goed dat op niet al te lange termijn de Aldi een winkel opent waarvoor aan alle eisen en bestemmingsplannen voldaan is. De vestiging aan de Eikenlaan is om diverse redenen niet gewenst. Niet alleen voldoet de vestiging niet aan het bestemmingsplan, ook de parkeerproblematiek is ongewenst. Voor de tijdelijke vestiging aan De Schans gelden deze bezwaren niet.

Na de uitspraak begin augustus van de Raad van State dat de vestiging van de discounter aan de Eikenlaan in strijd is met het bestemmingsplan, hebben beide partijen overlegd over alternatieve mogelijkheden. Vandaag is duidelijk geworden dat de Aldi in de Ridderhof terecht kan. Wethouder Lyczak stelt het college voor zo snel mogelijk de vereiste procedures in werking te zetten, zodat Alphenaren nu en in de toekomst terecht kunnen bij een discount-supermarkt.

Korte achtergrondinformatie

In 2005 vraagt de Aldi een bouwvergunning aan voor een supermarkt aan de Eikenlaan 227a.

Op 1 juli 2005 weigert het college deze bouwvergunning te verlenen op grond van het bestemmingsplan. Een week later schrijft de gemeente Aldi aan dat het pand niet in gebruik mag worden genomen. De Aldi gaat vervolgens naar de voorzieningenrechter. Deze zegt op 19 juli 2005 uit geen uitspraak te doen over de interpretatie van het bestemmingsplan. Wel geeft hij de Aldi toestemming het pand te openen, met het risico dat ze het later moeten sluiten. (zie
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.shtml?ch=INT&id=20448)

Nadat eerder de commissie bezwaarschriften en het college de bezwaren van de Aldi ongegrond hebben verklaard (november 2005), gaf op 11 oktober 2006 de rechtbank in Den Haag de gemeente gelijk (zie http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.shtml?ch=INT&id=24184) . Vervolgens is de Aldi tegen deze uitspraak in beroep gegaan bij de Raad van State. Dit hoogste rechtscollege heeft vandaag uitspraak gedaan. (zie
http://www.raadvanstate.nl/verdicts/verdict_details.asp?verdict_id=179 00&searchStr).

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn