Gemeente Helmond


30 spijbelaars naar school teruggebracht

Bij een regionale controle op spijbelen zijn 30 leerlingen naar school teruggebracht.

De controle op spijbelen werd gehouden op donderdag 20 september tussen 10.00 en 12.00 uur in de hele regio zuidoost Brabant. 113 leerlingen door de politie gecontroleerd, van hen bleken er 30 ongeoorloofd afwezig te zijn.

De spijbelaars zijn door de politie terug naar school gebracht en krijgen op korte termijn een persoonlijk gesprek met de leerplichtambtenaar van de gemeente waar ze wonen. Ongeoorloofd schoolverzuim is een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd. Het straffen is maatwerk, er wordt nadrukkelijk gekeken naar de situatie van de overtreders. Kinderen die ongeoorloofd verzuimen of vaak te laat komen kunnen een doorverwijzing naar HALT krijgen. Ouders die zelf de aanleiding zijn voor het verzuim van hun kind of op de hoogte zijn van dat verzuim worden hierop aangesproken en lopen grote kans op een proces verbaal. Als dat nodig is, wordt bij de afhandeling de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Bureau HALT of het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Deze instanties hebben sluitende afspraken gemaakt om ongeoorloofd schoolverzuim tegen te gaan.

Nauwe samenwerking

Bij deze controle werken politie, leerplichtambtenaren van de gemeenten in Zuid-Oost Brabant en de verzuimcoördinatoren van de scholen nauw samen om meteen te kunnen zien welke leerlingen spijbelden. In Deurne, Gemert-Bakel, Helmond en Someren gingen de wethouders onderwijs met de politie mee op pad om leerlingen te controleren. Alle jongeren die zijn staande gehouden kregen een foldertje met daarin uitleg over het doel van deze actie. Het doel van de actie is niet om zo veel mogelijk spijbelaars te pakken maar een duidelijk signaal te geven dat de overheid ongeoorloofd schoolverzuim niet accepteert. Spijbelen is ook vaak een voorteken van voortijdige schooluitval en brengt de ontplooiingskansen van kinderen in gevaar. Uit onderzoeken blijkt verder dat schoolverzuim en ander problematisch schoolgedrag belangrijke signalen zijn voor probleem of zelfs crimineel gedrag in de toekomst.
Het uiteindelijke doel is om elke leerplichtige jongere de leerplichtige leerjaren te laten afsluiten met startkwalificatie (diploma) voor de arbeidsmarkt of vervolgonderwijs. Alleen daarmee krijgen jongeren een goede uitgangspositie voor hun toekomstig functioneren in de maatschappij.
Omdat de gemeenten in Zuid-Oost Brabant overtuigd zijn van het nut en de noodzaak van deze niet aangekondigde controles, worden ze sinds enkele jaren met enige regelmaat gehouden.