Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Deauville: Exell slaat eerste slag

20/09/2007

Deauville (Fra), 20 september 2007
Op de schitterende locatie van het Hippodrome de Deauville Clairefontaine in het Franse Normandië vindt dit weekend de R.I.D.E. Normandie plaats. R.I.D.E. staat voor Rencontre Internationale des Disciplines Equestres, oftewel internationale ontmoeting van hippische disciplines.

Vijftien top-vierspanrijders zijn uitgenodigd om het publiek vier dagen lang spektakel te bieden. Er wordt dit weekend gestreden om startplaatsen voor het indoor wereldbekerseizoen en een prijzenpot van maar liefst 50.000 euro. Naast de vierspannen spelen de springruiters en de eventingruiters de hoofdrol in Deauville.

Vandaag ging de vierdaagse officieel van start met een vaardigheidsparcours in de hoofdpiste. Afgezien van het gebrek aan publiek en muziek boden de menners uitstekende sport. De Australiër Boyd Exell, de kersverse winnaar van het CAI Donaueschingen afgelopen weekend, pakte de eerste overwinning. Benjamin Aillaud wist vorig jaar als wild card rijder in de Wereldbekerwedstrijd in Genève al te imponeren. Hij verdiende dit seizoen met goede prestaties een startplaats in Deauville en is al zeker van een plaats in het Wereldbekercircuit. De 31-jarige Fransman zette de snelste tijd neer, maar met twee afgeworpen balletjes moest hij genoegen nemen met de tweede plaats. Mark Weusthof was vandaag de beste Nederlander op de vierde plaats. `Mijn span liep goed, maar ik merkte dat ze het halverwege zwaar kregen. Het was een lang parcours en ook de zandbodem haalde de snelheid er een beetje uit,' aldus de lange Twentenaar. Koos de Ronde werd achtste, Harry de Ruyter eindigde op de 12de plaats, voor Hans Heus.

Morgen om 13.45 uur gaan de menners in omgekeerde volgorde van de uitslag van vandaag van start in de eerste manche van de marathon. De zes degelijke hindernissen, waaronder een waterpartij, zijn gebouwd op de groene grasvelden van het Hippodrome. De tijd start zodra de deelnemer de eerste hindernis binnenkomt en stop zodra hij de finish van de laatste hindernis is gepasseerd. Na iedere hindernis heeft de menner 2,5 minuten de tijd om naar de volgende hindernis te rijden.

Zaterdag 22 september komen de menners om 17.00 uur in de piste voor een indoor type marathon, waarna zij op zondag de tweede manche van de `buiten' marathon rijden.

De deelnemers krijgen voor ieder onderdeel punten op basis van hun klassering. Exell gaat nu aan de leiding met 1 punt, gevolgd door Aillaud met 2 punten, Ulrich met 3 punten, etcetera.

Uitslag:

www.hoefnet.nl/drivingresults/2007/FRA/DEAUVILLE/Resultats_maniabilite .PDF

Exell pakte vandaag de eerste punten
©Marie de Ronde-Oudemans