Politiebond ACP

20 september 2007

Kabinet investeert onvoldoende in personeel overheid & onderwijs

Categorie: ACP - nieuws, Actueel

De ACP is aangesloten bij de CCOOP, een koepel waarin bonden voor overheidspersoneel zijn vertegenwoordigd. Hier lees je de reactie van de CCOOP op de Miljoenennota van Balkenende IV.

De Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel (CCOOP) is niet tevreden over de Miljoenennota van het kabinet Balkenende IV. De CCOOP mist voldoende investeringen om de personeelsproblemen in de overheids- en onderwijsectoren op te lossen. Er wordt weliswaar geïnvesteerd in de onderwijssector, maar hier staan bezuinigingen bij het rijk, politie en defensie tegenover.

De CCOOP wijst het voorstel van het kabinet af om zich meer te bemoeien met het arbeidsvoorwaardenoverleg. Het kabinet wil loonconcurrentie tussen sectorwerkgevers voorkomen en daarvoor tot afstemming komen over de loonontwikkeling. Het is echt onaanvaardbaar als het kabinet zich met de cao-onderhandelingen bemoeit in onze sectoren, aldus voorzitter Gerrit van de Kamp. Hij is naast voorzitter van de ACP ook voorzitter van de CCOOP. We willen open onderhandelingen en niet geconfronteerd worden met kabinetsdictaten. De CCOOP wijst het plan om te bezuinigen op de aanvullende sociale zekerheid van de hand.

Agressie

Wel stemt de centrale in met de aanpak agressie tegen werknemers in de publieke sector te bestrijden. Leden van de bij de CCOOP aangesloten bonden krijgen steeds meer te maken met agressie. De CCOOP heeft herhaalde keren aandacht voor deze ontwikkeling gevraagd. Gerrit van de Kamp: Werknemers in de publieke sector verdienen bescherming. Lik op stukbeleid en harde straffen tegen plegers van agressie horen hier bij. Het kabinet werkt ook aan herstel van respect voor ambtenaren, leraren en politiefunctionarissen. Ook integriteit wordt versterkt: nu heeft één op de zeven werknemers geen vertrouwen in de integriteit van de eigen organisatie. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus de CCOOP.

Onderwijs en zorg

Het kabinet heeft 750 miljoen uitgetrokken voor maatregelen in het onderwijs ter bestrijding van arbeidsmarktknelpunten. Tegelijkertijd vinden er bezuinigingen plaats waardoor de werkdruk van leraren verder kan oplopen. De CCOOP vraagt snel duidelijkheid over de wijze waarop de adviezen uit het recente rapport LEERKRACHT worden geïmplementeerd.

De grootste personeelsproblemen doen zich voor in het onderwijs en in de zorg. Voor bepaalde groepen wil het kabinet de loonschalen verlengen of door functiedifferentiatie de loopbaanperspectieven vergroten. Bij de politie gaat men dit jaar de mogelijkheden voor prestatiebeloning inventariseren. Voor het onderwijs zoekt het kabinet het ook in verbetering van het beroep van leraar door professionalisering van het beroep en door het vergroten van de verantwoordelijkheden.

Afslanking rijkssector

De CCOOP wijst de grote bezuiniging op het rijkspersoneel af (630 miljoen). Er verdwijnen hierdoor maar liefst 13.000 arbeidsplaatsen. De CCOOP voorziet grote problemen nu het kabinet ook de rijksdienst wil vernieuwen. Er is geen samenhang tussen de reorganisatie, vernieuwing van de rijksdienst en de personeelsproblemen die in de overheidsorganisaties nu en de komende jaren opgelost moeten worden.

Er is weinig tevredenheid over het loon onder werknemers bij de overheid. Gemiddeld is 45 procent tevreden. Er zijn binnen de verschillende sectoren grote verschillen. Zo is bijvoorbeeld 68 procent van de provinciemedewerkers tevreden, terwijl dat bij de politiemensen slechts 30 procent is. Daarover maakt de CCOOP zich grote zorgen. De centrale dringt aan op concrete maatregelen om dit te verbeteren.


---