Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de financiering van de Westermoskee

20 september 2007

Antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de vragen van de leden Fritsma en Brinkman (beiden PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de financiering van de Westermoskee (Ingezonden 7 juni 2007, kenmerk 2060717640).


1. Vraag Kent u het bericht "Milli Görüs vroeg steun tegen coup islamisten"?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Is het bericht waar dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al in 2003 op de hoogte was van de poging van het radicaal-islamitische Milli Görüs hoofdkwartier in Keulen de macht over de Nederlandse afdeling over te nemen? Zo ja, heeft de AIVD de burgemeester van Amsterdam hierover geïnformeerd?


2. Antwoord Begin 2006 bereikten de AIVD signalen die erop zouden kunnen duiden dat de Europese overkoepelende organisatie Islamische Gemeinschaft Milli Görüs (IGMG) te Keulen, die een orthodox-islamitische koers volgt invloed zou willen uitoefenen op de als meer liberaal bekend staande Nederlandse afdeling Milli Görüs Noord-Nederland (MGN). De AIVD heeft daar destijds geen harde conclusies uit kunnen trekken. Dit punt is in 2006 in een gesprek tussen de AIVD en de burgemeester van Amsterdam aan de orde gekomen.


3. Vraag Als het waar is dat de gemeenten Amsterdam het gat in de begroting van twee miljoen euro heeft gedicht, deelt u dan de mening dat de gemeente Amsterdam gezwicht is voor een dreiging van overname van een in Duitsland verboden radicaal-islamitische vereniging? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo neen, waarom niet?


4. Vraag Deelt u de mening dat de gemeente, indien genoemde feiten waar zijn, de situatie sterk heeft onderschat en dat nooit besloten had mogen worden tot de bouw van de nieuwe Westermoskee? Zo neen, waarom niet?

Antwoorden op de vragen 3 en 4 Voor de antwoorden op deze vragen verwijs ik naar mijn antwoord op de vragen 3, 4 en 5 van de leden Fritsma en Wilders over het door de gemeente Amsterdam mede financieren van de Westermoskee (Tweede Kamer, 2006 - 2007, Aanhangsel, nr. 2086).
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties