Gemeente Dordrecht


Zeehaven blijft groeien

20-9-2007

De overslag in de Dordtse Zeehaven is in 2007 toegenomen De overslag in de meest landinwaarts gelegen zeehaven van Europa stijgt. Dat blijkt uit de cijfers over de eerste helft van 2007.

De invoer van de Dordtse zeehaven bleef weliswaar gelijk op ca. 660.000 ton, maar de uitvoer groeide van ca. 880.000 naar 945.000 ton, een stijging van 6,6%. Uit de cijfers blijkt ook, dat minder kleinere binnenvaartschepen in Dordrecht afmeren, maar dat het aantal zeeschepen doorgroeit; 563 zeeschepen ten opzichte van de 506 in de eerste helft van 2006. Door de groei incasseert het Havenbedrijf in 2007 zo'n 170.000 euro extra inkomsten.

De stijging in overslag betreft aardolieproducten, ertsen, mineralen en metalen. Chemicaliën en landbouwproducten vertoonden een lichte daling. Bijzonder is de forse hoeveelheid cement, die in de Dordtse haven wordt overgeslagen van binnenvaart (Tsjechië) naar zeevaart. Veel van deze bulk gaat naar Londen voor de bouw van sportaccommodaties ten behoeve van de Olympische Spelen van 2012.

De eerste helft van 2007 deden 1799 binnenvaartschepen de Dorste zeehaven aan; dat is 67 minder dan in het jaar daarvoor.

Groeiende belangstelling

Dordrecht blijkt in trek te zijn bij het bedrijfsleven. De vraag naar een plek voor overslagactiviteiten zal nog verder toenemen, nu op basis van nieuwe wetgeving méér geluidruimte is ontstaan. Zo kunnen bedrijven binnenkort inschrijven voor overslag op de Prins-Willem Alexanderkade, die een aantal jaren ongebruikt bleef, vanwege de veranderde milieuwetgeving.

Ferdinand van den Oever, wethouder Economische Zaken: "De cijfers laten nogmaals zien, dat de Zeehaven van Dordrecht volop potentie heeft. Als, nu het geluidslot is opgeheven, nieuwe bedrijvigheid wordt toegevoegd, dan zal die groei verder doorzetten. We zijn juist gestart met het aantrekken van bedrijven om de Prins Willem-Alexanderkade te gebruiken voor overslagactiviteiten. Deze nieuwe kade wordt nog dit najaar in gebruik genomen."