Stadsdeel Zeeburg

Leerlingen Willibrordschool zetten koers naar gezonde lucht

20 september 2007

Op donderdag 20 september 2007 is de landelijke actiedag 'Op voeten en fietsen naar school' gehouden. Deze dag maakt onderdeel uit van de Week van de Vooruitgang en is bedoeld om ouders en kinderen aan te moedigen om lopend of fietsend naar school te gaan. Ter gelegenheid van deze actiedag was stadsdeelwethouder Dennis Straat bij aanvang van de schooldag aanwezig bij de Willibrordschool op IJburg.

Frisbee voor leerlingen

Dennis Straat wachtte de leerlingen voor de ingang van de school op en vroeg hoe zij naar school gekomen zijn. Vervolgens heeft hij alle kinderen een mooie frisbee gegeven als herinnering aan de dag. In totaal zijn 338 kinderen van de Willibrordschool met de fiets of lopend naar school gekomen.
Stadsdeelwethouder Dennis Straat wacht leerling voor de Willibrordschool op
Stadsdeelwethouder Dennis Straat wacht leerlingen voor de Willibrordschool op

In Amsterdam namen 36 scholen deel aan de actiedag. De school met de meeste kinderen die te voet of met de fiets naar school zijn gegaan, maakt kans op een prijs. De school krijgt een wisselbeker die uitgereikt wordt door de wethouder van het betreffende stadsdeel.

Landelijke actiedag

Deze actiedag staat in het teken van lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo meer schone lucht, rust en ruimte in wijken en binnensteden te creëren. Luchtkwaliteit blijft een nijpend probleem in Nederland. Ook de lucht in Amsterdam is niet schoon genoeg en dat is slecht voor Amsterdammers. Stadsdeel Zeeburg doet daarom van harte mee met activiteiten in de Week van de Vooruitgang.

Zelfstandig naar school

Van jongs af aan lopend of fietsend naar school gaan is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zij krijgen inzicht in gevaarlijke situaties waarop ouders hen wijzen. Ze kunnen eerder zelfstandig aan het verkeer deelnemen. En de lucht blijft een stuk schoner. Deze succesvolle dag is een stap op weg naar een veiliger schoolomgeving en een stimulans voor kinderen en ouders om vaker te voet of per fiets naar school te gaan.

Actiedag lopen en fietsen naar school