Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Bomen gezocht!

20 september 2007 print
Staan er in uw omgeving bomen die volgens u zo mooi of bijzonder zijn dat ze niet zomaar gekapt mogen worden? Meldt deze dan aan voor de lijst waardevolle bomen die de gemeente gaat opstellen.

Het kan een boom zijn op openbaar terrein, maar zeker ook die karakteristieke boom in een voor- of achtertuin. Een boom die op de lijst waardevolle bomen van de gemeente Uithoorn komt te staan krijgt daarmee een beschermde status.

Bomenbeleidsplan

Op 12 april 2007 heeft de raad het bomenbeleidsplan vastgesteld. Dit betekent onder andere dat het huidige kapverbod wordt opgeheven. Na het vaststellen van de lijst waardevolle bomen is er alleen nog een kapvergunning nodig voor bomen die op deze lijst vermeld staan.

Samen met de inwoners van Uithoorn

Wij willen deze lijst met waardevolle bomen samen met de inwoners van Uithoorn opstellen. Dat wil zeggen dat iedereen bijzondere bomen die voldoen aan bepaalde criteria kan aanmelden. En speciale werkgroep coördineert de totstandkoming van deze lijst. In deze werkgroep heeft ook een vertegenwoordiger van de Groengroep zitting en namens Buurtbeheer bewoners van de zeven verschillende buurten van Uithoorn.

Wanneer is een boom waardevol?

Om objectief te bepalen wanneer is een boom dermate waardevol dat deze (juridische) bescherming verdient, zijn diverse criteria opgesteld. Als een boom aan deze criteria voldoet, kan de boom de kwalificatie `waardevolle boom' verkrijgen. De hoofdcriteria zijn:

Is de boom minimaal 40 jaar? Lijkt de boom lijkt gezond? Lijkt de boom veilig voor de omgeving? De volledige criterialijst staat op onze website.

Aanmelding waardevolle boom

Tot en met 14 november 2007 kunt u een waardevolle boom bij de gemeente aanmelden. U kunt de waardevolle boom melden met behulp van speciaal formulier. Het formulier en de toelichting en de criteria waaraan een boom moet voldoen, kunt u downloaden (zie rechter balk). De volledig ingevulde formulieren kunt u sturen naar de gemeente Uithoorn, afd. Leefomgeving, Postbus 8, 1420 AA Uithoorn. Of per e-mail verzenden naar gemeente@uithoorn.nl met als onderwerp 'waardevolle bomenlijst'.

De informatie inclusief aanmeldingsformulier is ook te verkrijgen bij de receptie van het gemeentehuis en vanaf volgende week ook bij dorpshuis De Quakel en de bibliotheek.

Procedure

De `bomenlijstwerkgroep' stelt vast of de aangemelde boom aan de criteria voldoet en plaatst deze op een conceptlijst waardevolle bomen. B&W beslissen over dit concept van de waardevolle bomenlijst en het concept van de aangepaste kapverordening.

Na goedkeuring door het college liggen de concepten van de waardevolle bomenlijst en de aangepaste APV zes weken ter inzage en kan er in deze periode bezwaar worden gemaakt.

Na deze termijn stelt het college van B&W de waardevolle bomenlijst vast. De APV aanpassing gaat ter goedkeuring naar de raad. Pas na goedkeuring treedt het gewijzigde kapbeleid in werking. ^
Bomen pr. Christinalaan

* Aanmeldingsformulier

* Criteria waardevolle bomen