Ingezonden persbericht


Persbericht, 20 september 2007 2007/19

Zuiderzeemuseum opent video art tentoonstelling 2Move

In gezelschap van 130 genodigden ­ waaronder de heer Pedro Alberto Cruz Sánchez, Minister van Cultuur van Región de Murcia, Spanje en mevrouw Sacha Baggerman, lid van de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland ­ en met een vertelling van Rodaan Al Galidi is woensdag 19 september in het Zuiderzeemuseum de video art tentoonstelling 2MOVE officieel geopend. In 2MOVE geven gerenommeerde kunstenaars als William Kentridge, Mona Hatoum en Melvin Moti hun visie op migratie.

Migratie is van alle tijden. De afsluiting van de Zuiderzee in 1932 leidde tot een migratiegolf van Noord-Holland naar Friesland en vice versa. Mensen trokken weg van Urk en Wieringen. Andere Nederlanders trokken naar het nieuwe polderland. De Noordoostpolder werd zelfs geheel ingericht op basis van ideeën over nieuwkomers en de maakbare samenleving. Speciaal voor de tentoonstelling 2MOVE is een videokunstwerk over het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige IJsselmeer vervaardigd door de Zuid-Afrikaan Zen Marie en de Nederlander Thomas Sykora. In 2MOVE wordt het thema migratie vanuit verschillende internationale gezichtspunten belicht.

De tentoonstelling 2MOVE past binnen het nieuwe beleid van het Zuiderzeemuseum, dat de traditionele thema's en collectie van het museum koppelt aan hedendaagse internationale interpretaties. In de overtuiging dat geschiedenis alleen een betekenis heeft in relatie tot het heden zal het museum zich in toenemende mate richten op verbanden en interpretatie. Hierbij zal het museum gebruik blijven maken van de eigen collectie, maar ook van hedendaagse vormgeving, beeldende kunst en debat.


2MOVE wordt georganiseerd in samenwerking met Murcia Cultural, de culturele organisatie van 'La Region de Murcia' in Spanje. Mieke Bal & Miguel Ángel Hernández Navarro zijn gastconservatoren. 2MOVE wordt mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, het VSB fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en VHS, Visual Hardware Services BV.

De tentoonstelling 2MOVE met video art van 22 kunstenaars is vanaf 20 september 2007 t/m 6 januari 2008 te zien in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.
---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht