Waterschap Noorderzijlvest


Noorderzijlvest verwijdert op grote schaal Grote Waternavel

Waterschap Noorderzijlvest verwijdert op grote schaal Grote Waternavel

Momenteel verwijdert het waterschap Noorderzijlvest op grote schaal de Grote Waternavel uit de Jonkersvaart en de aanliggende sloten bij De Wilp en uit de sloten binnen de bebouwde kom van Zuidhorn en Hoogkerk. Als gevolg van een explosieve groei heeft de grote waternavel weer een aanzienlijk deel van de sloten bedekt. De plant bemoeilijkt de aan- en afvoer van het water en heeft een negatieve invloed op de waterkwaliteit omdat deze zuurstof uit het water neemt. Vandaar dat het waterschap de planten uit het water verwijdert.

De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf de weg. De overtollige plantengroei ligt eerst op de kant, zodat het teveel aan water weer terug kan lopen in de vaarten en sloten. Daarna voert het waterschap de planten af naar een composteerbedrijf. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken.

Ook in de maand juni verwijderde het waterschap al de Grote Waternavel uit de genoemde vaarten en sloten. Door de zomerse temperatuur van het water is de hoeveelheid inmiddels weer zo toegenomen, dat een tweede ronde nodig is. Om te voorkomen dat de plant zich nog verder uitbreidt, voert het waterschap over 3 tot 4 weken controles uit en wordt de dan nog aanwezige hergroei handmatig verwijderd.

De grote waternavel is een tropische plant die goed gedijt in stedelijk gebied en watergangen met voedselrijk water. De handel in deze plant is inmiddels verboden. Dit betekent echter niet dat het probleem voor het waterschap uit de wereld is. Van tijd tot tijd duikt de woekerplant weer op om in sneltreinvaart uit te groeien tot grote bedden.