Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap Noorderzijlvest oefent sluiting coupures Delfzijl

Het waterschap Noorderzijlvest oefent donderdagavond 20 september 2007 tussen 18.00 en 20.00 uur de sluiting van de coupures of dijkdoorgangen in Delfzijl. De oefening vindt plaats in voorbereiding op het stormseizoen 2007/2008.

Bij hevige storm en wateroverlast vanuit zee sluiten de deuren in de dijkdoorgangen rond het haventerrein in Delfzijl. Dit is nodig om de bebouwde kom van Delfzijl en een groot gebied daarachter te beschermen tegen overstroming. De 4 coupures in Delfzijl worden tijdens hoogwater gesloten bij een verwachte waterstand van N.A.P. + 3.00 meter.

Het waterschap Noorderzijlvest wil met de oefening van donderdagavond in de eerste plaats controleren of de coupures en de schuifdeuren in goede conditie zijn voor het begin van het stormseizoen. In de tweede plaats geeft de oefening het personeel van het waterschap gelegenheid weer te trainen om de coupuresluiting op de juiste manier uit te voeren.

Bij de oefening met de sluiting van de coupures schuiven de deuren die in het dijklichaam zitten, automatisch dicht. Zo wordt de dijkdoorgang hermetisch afgesloten. Bij een mankement aan deze deuren kan het waterschap ook nog de noodsluiting plaatsen. Dan worden zogenaamde schotbalken in de dijkdoorgangen geplaatst. Deze dubbele beveiliging zorgt ervoor het achterliggende gebied veilig blijft voor het zeewater.

Het haventerrein blijft vanavond bereikbaar. Het verkeer wordt met borden omgeleid.