Gemeente Lopik

Nieuws

Stichting Gebiedscommissie de Utrechtse Waarden officieel opgericht

De gebiedscommissie bestaat uit een vertegenwoordiging van de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein, het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, diverse belangenorganisaties en de provincie Utrecht. Hiermee zijn alle belangrijke spelers in het gebied verenigd.

Op woensdag 19 september 2007 tekenden de vier gemeenten de statuten voor de officiële oprichting van de stichting Gebiedscommissie De Utrechtse Waarden. De ondertekening vond plaats centraal in het gebied van de Utrechtse Waarden: in het toekomstig bezoekerscentrum bij boerderij De Haan in Benschop.

UW 19-09-07 016.jpg

Onder toeziend oog van gedeputeerde Krol (staand) en notaris mevrouw Gehlen (links) tekenen vlnr W.F.E. Smelik (wethouder gemeente Oudewater), A. Hummel (wethouder gemeente Montfoort), J.W.M. Kooijman (wethouder gemeente Lopik) en J.H. Lappee (wethouder gemeente IJsselstein) de statuten

Voor de feestelijke ondertekening waren onder andere gedeputeerde Krol en vertegenwoordigers van LTO Noord, agrarische natuurverenigingen, Kamer van Koophandel, VVV Het Groene Hart, recreatieschap De Stichtse Groenlanden, Werkgroep Behoud Lopikerwaard, Landschapsbeheer Utrecht en gezamenlijke ondernemersverenigingen uitgenodigd. Daarnaast woonden medewerkers van de betrokken gemeenten en provincie de ondertekening bij.

Om de gebiedscommissie een eigen gezicht te geven, is een logo ontwikkeld. Alle aanwezigen konden uit acht ontwerpen hun voorkeur aangeven. Aan het einde van de middag werd het winnende ontwerp bekend gemaakt: `Weg met knotbomen'.

UW 19-09-07 014.jpg

De stuurgroep van de gebiedscommissie onhult het winnende ontwerp voor het logo

De gebiedscommissie speelt een centrale rol bij de uitvoering van het plattelandbeleid van de gemeenten, waterschap en de provincie in de Utrechtse Waarden. Zo zal zij in samenwerking met de provincie Utrecht uitvoeringsprogramma's opstellen die voor cofinanciering (subsidie) in aanmerking komen. Er zal een gebiedscoördinator worden ingezet om bewoners en organisaties van het gebied te stimuleren en te ondersteunen bij het indienen van projectideeën en subsidieaanvragen.

De gebiedscommissie bestaat uit een stuurgroep en een projectgroep. De stuurgroep wordt gevormd door de deelnemende gemeenten en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In de projectgroep zijn bovengenoemde organisaties vertegenwoordigd.

Het bestuur van de gebiedscommissie wordt gevormd door J.W.M. Kooijman, voorzitter, A. Hummel, secretaris, W.F.E. Smelik, penningmeester en J.H. Lappee, bestuurslid.

Voorzitter Jan Kooijman (wethouder gemeente Lopik) "Wij kiezen voor sociaal economische vitaliteit als leidend thema voor dit gebied. Het gaat om het versterken en ontwikkelen van economische dragers voor het behoud van leefbaarheid en werkgelegenheid en de bijzondere kwaliteit van het landschap en de cultuurhistorie. De versterking van de recreatieve mogelijkheden en netwerken hoort daar onlosmakelijk bij."

UW 19-09-07 015.jpg

Het winnende ontwerp voor het logo van de Stichting Gebiedscommissie de Utrechtse Waarden: 'Weg met knotbomen'