Provincie Flevoland



Scholieren uit Emmeloord filmen hun school-thuisroutes

`Verkeer in Zicht Emmeloord.' Zo heet de door leerlingen van de Bonifatius Mavo, het Emelwerda College en het Zuyderzee College gemaakte dvd over verkeerssituaties op hun school-thuisroutes. De dvd gaat over de verkeersveiligheid van fietsroutes en het verkeersgedrag van scholieren in het Emmeloordse voortgezet onderwijs. Een mediaproducent verwerkte naderhand de beelden tot lesmateriaal in de vorm van de dvd, compleet met een lesbrief en handleiding. Het materiaal is bedoeld voor brugklassers en leerlingen uit groep 8 van de basisschool, die volgend schooljaar de overstap maken naar het voortgezet onderwijs.

Op donderdag 20 september om 19:30 uur vindt op het Zuyderzee College in Emmeloord de officiële overhandiging plaats van `Verkeer in Zicht Emmeloord'. Namens de provincie Flevoland zal de heer J. van Selm, hoofd bureau Verkeer en vervoer, de dvd aanbieden aan de heer H. Stel, sectordirecteur van het Zuyderzee College en aan de heer B. Kreeft, directeur van basisschool De Driesprong in Marknesse.

Het project is een initiatief van provincie Flevoland, waarbij sprake is van een unieke samenwerking tussen provincie Flevoland en docenten en leerlingen van de drie middelbare scholen. Aanleiding waren enkele ernstige fietsongevallen op de fietsroute langs de Marknesserweg. Voortgezet onderwijs in Emmeloord, ouders van scholieren en bewoners van aanliggende percelen drongen vervolgens bij de provincie aan op verbetering van de verkeersveiligheid van de fietsroute. Inmiddels heeft de provincie een fietsoversteek aangelegd en is de belijning op het fietspad aangepast. Momenteel werkt de provincie aan een parallelweg vanaf de Lindeweg tot aan de rotonde bij De Munt. Daardoor kunnen de scholieren bij een rotonde oversteken, in plaats van dat te doen op de drukke Marknesserweg.

Provincie Flevoland nam ook het initiatief om met verkeerseducatie aandacht te geven aan de infrastructurele maatregelen langs Marknesserweg. De gedachte daarachter is dat zo het beoogde effect van de maatregelen kan worden vergroot en behouden in de toekomst. Uiteindelijk is het verkeersgedrag van de scholieren cruciaal voor hun veiligheid.