Gemeente Groningen

donderdag 20 september 2007:
Groninger natuurhistorische collectie voor Stad behouden

De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben afspraken gemaakt over hoe een groot deel van de collectie van het Natuurmuseum na de opheffing van het museum voor de stad behouden kan blijven. Ongeveer zestig procent van de totale collectie was door de universiteit in bruikleen gegeven aan het Natuurmuseum. Dat deel gaat terug naar het Universiteitsmuseum. Daarnaast hebben gemeente en universiteit afspraken gemaakt over hoe overige collectiedelen in Groningen bijeen kunnen blijven.

De Rijksuniversiteit Groningen neemt haar bruikleen aan het Natuurmuseum weer terug. Het beheer en onderhoud wordt verzorgd door het Universiteitsmuseum, dat verantwoordelijk is voor het academische erfgoed. Ook de andere bruikleengevers krijgen hun collecties weer aangeboden.

Van het andere deel van de collectie hebben het Natuurmuseum en het Universiteitsmuseum bekeken welke onderdelen essentieel zijn voor de zogenaamde 'Groninger collectie'. Het Universiteitsmuseum zal deze collectie, net als zijn andere collecties, toegankelijk blijven stellen voor onderwijs en onderzoek, maar ook voor presentaties in het Universiteitsmuseum en op andere locaties.

Bij de selectie wordt goed gekeken welke onderdelen gebruikt gaan worden voor de educatieve projecten en waar zich in de verschillende collecties dubbelingen bevinden. Het uiteindelijke doel is het behoud van de natuurhistorische collecties voor stad en ommeland.

Natuur- en Milieueducatie
Afgelopen juni besloot de gemeenteraad om per 1 januari 2008 om een nieuwe start te maken met de Natuur- en Milieueducatie in Groningen waarin geen plaats is voor de centrale locatie aan de Praediniussingel. Afgesproken werd om zorgvuldig met de collectie om te gaan en te proberen een deel van de collectie in het noorden beschikbaar te houden voor educatieve doeleinden.