Gemeente Venlo


Duchenne Heroes in Venlo

14-9-2007

Zo'n 150 mountainbikers komen op donderdag 20 september door Venlo tijdens een loodzware fietstocht. Van 16 tot en met 22 september fietsen de Duchenne Heroes van Luxemburg naar Amsterdam om geld in te zamelen voor de spierziekte Duchenne.

In zeven dagen fietsen de 150 deelnemers 700 kilometer door vier landen met één doel: de strijd tegen de spierziekte van Duchenne. Van die 700 kilometer loopt een gedeelte over Venloos grondgebied. De fietsers komen vanuit Roggel via de Romeinenweg in Hout-Blerick over de Zuiderbrug naar Venlo. Ze fietsen onder andere via de Hulsterweg, Guliksebaan en Groenveldsingel richting Herungerberg. Van daaruit gaat de tocht via Duitsland naar het Rijk van Nijmegen.

Duchenne Heroes
Duchenne Heroes is een zware fietstocht, met als doel snel veel geld bij elkaar te brengen voor wetenschappelijk onderzoek naar Duchenne spierdystrofie. Dit is een ernstige, erfelijke ziekte waarbij spierweefsel langzaam wordt afgebroken. Door de afbraak van het spierweefsel belanden Duchennepatientjes rond de puberleeftijd in een rolstoel. Met de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes is de levensverwachting toegenomen tot dertig jaar.

Elke deelnemer legt minimaal een startbedrag van EUR 2500, - in. Dit bedrag is bijeen gekregen door sponsoring door vrienden, kennissen en bedrijven. Als tegenprestatie fietsen de mountainbikers een loodzware tocht van Luxemburg naar het Olympisch stadion van Amsterdam. De tocht gaat door vier landen en vrijwel alleen over moutainbikepaden. Per dag leggen de deelnemers zo'n honderd kilometer af.

Wetenschappelijk onderzoek
In 2006 is de eerste editie van deze tocht gereden, er is toen EUR 200.000,- bij elkaar gebracht voor onderzoek naar Duchenne spierdystrofie. Ook dit jaar zal de opbrengst ten goede komen aan het wetenschappelijk onderzoek exonskippen. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden om het genetisch defect van Duchenne patiëntjes te repareren. Dit onderzoek bevindt zich in een cruciaal stadium, er zijn recente hoopgevende resultaten bereikt en de eerste klinische tests met een groep patiëntjes is gestart.

EINDE PERSBERICHT