Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Klimaatfilm Leonardo DiCaprio toont urgentie én oplossingen' Milieudefensie in debat op Film by the Sea

Amsterdam, 7 september 2007 - Frank Köhler, directeur van Milieudefensie, gaat na afloop van de Nederlandse première van Leonardo DiCaprio's 'The 11th Hour' in debat over de film en de klimaatproblematiek die daarin wordt geschetst. Hij noemt daarbij de invoering van een klimaatwet in Nederland als één van de manieren om klimaatverandering tegen te gaan. The 11th Hour wordt voor het eerst vertoond op 20 september om 11.00 uur precies, tijdens het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen.

The 11th Hour, de tweede klimaatfilm na Al Gore's 'An Inconvenient Truth', schetst een indringend beeld van een zieke planeet. Wetenschappers, denkers, activisten en Leonardo DiCaprio zelf vertellen het verhaal van een mondiale ecologische crisis, ontstaan onder invloed van de mens. Zij geven hun visie op de oorzaken van natuurvernietiging en klimaatverandering en schetsen mogelijke oplossingen voor de urgente problemen. Na afloop van de Nederlandse première gaat een aantal deskundigen in debat over de problematiek die in de film naar voren wordt gebracht. Deze forumdiscussie staat onder leiding van milieu-communicatiedeskundige Maurits Groen.


- Wat: Klimaatdebat naar aanleiding première The 11th Hour.
- Wie: Frank Köhler (Milieudefensie), Liesbeth van Tongeren (Greenpeace), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds), Floortje Dessing (presentatrice) Peter Slager (BLØF), Bernard Wientjes (VNO-NCW).
- Wanneer: Donderdag 20 september, 11.00 uur
- Waar: Film by the Sea, Vlissingen

Milieudefensie ziet een klimaatwet als een noodzakelijke stap om klimaatverandering tegen te gaan. De doelstellingen van de regering om minder broeikasgassen uit te stoten, moeten in een wet worden vastgelegd. Daarbij moet jaarlijks, en niet pas in 2020, gekeken worden of de doelen gehaald zijn, of dat aanvullende maatregelen nodig zijn. 'De film van Leonardo DiCaprio maakt duidelijk hoe groot en urgent het probleem van de wereldwijde klimaatverandering is,' zegt Frank Köhler, algemeen directeur van Milieudefensie. 'Maar The 11th Hour maakt ook duidelijk dat we nu keuzes moeten maken. Kiezen om minder te vliegen, en om windmolens in plaats van kolencentrales te bouwen. Een klimaatwet met spijkerharde afspraken draagt daar aan bij.'