Ingezonden persbericht


UITNODIGING lezingenreeks
"Interculturele dodenplaats - van actualiteit tot toekomstvisie"

20, 27 september en 4 oktober, Utrecht

Architectuurcentrum Makeblijde gaat in het najaar van 2007 samen met de faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving(BKV) van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Stichting Veldwerk Nederland een bijzonder project opstarten rondom culturele diversiteit en de dood. Het idee is om de nieuwe interdisciplinaire ontwerpopgave van herdenkings- en rouwplekken voor een multiculturele samenleving te onderzoeken en er ontwerpen voor te maken. In het project komen ontwerpers, studenten, experts, theoretici en branche elkaar tegen.

Het project wordt opgestart met een reeks van 3 lezingen. De lezingen zijn bedoeld om inhoudelijke vraagstukken rondom begraven, cremeren en herdenken in Nederland te benoemen en te bespreken.


1 . Lezing 'traditie en beleving'

Donderdag 20 september 2007, 19.30 -- 21. 30, HKU-BKV auditorium

Sprekers:

Wim Vlaanderen, bestuurslid vereniging De Terebinth, voormalig beheerder begraafplaats Kranenburg Zwolle (toegezegd) Wim Vlaanderen is specialist voor historische begraafplaatsen. Hij wordt gevraagd een lezing rond om het woord 'traditie' te houden. Welke waardevolle tradities zijn er in Nederland? Wat moeten we beslist niet laten gaan als we gaan nadenken over de begraafplaats van de toekomst?

Silvia Karres, Karres en Brands landschapsarchitecten, ontwerper uitbreiding De Nieuwe Ooster, Amsterdam (toegezegd) Silvia Karres wordt gevraagd een lezing rond om het woord 'beleving' te houden. Wat is er vandaag de dag veranderd in de beleving van een begraafplaats? Welke gedachten/trends/vragen waren van invloed op het ontwerp van de uitbreiding van De Nieuwe Ooster?


2 . Lezing 'consumeren en produceren'

Donderdag 27 september 2007, 19.30 -- 21. 30, HKU-BKV auditorium

Sprekers:

David Elders, uitvaartondernemer van de 'nieuwe stempel', Amsterdam (toegezegd)
David Elders wordt gevraagd om de veranderende rol van de uitvaartondernemer te bespreken. De klant/consument wordt steeds meer producent van zijn eigen uitvaartritueel (of dat van zijn naasten). Het graf, of de uitvaart wordt gestileerd tot de 'ultieme persoonlijke daad'. Hoe beleeft de uitvaartondernemer deze ontwikkelingen?

2e spreker in aanvraag :
Hoe kijkt u aan tegen de veranderingen aan die zich rondom sterven, uitvaart, begraven en herdenken voordoen? Wat voor ontwikkelingen in de maatschappij ziet u? Zijn er stromingen te duiden? Gaan we voor exoticisme, traditie of persoonlijke invulling als wens van de overledenen of om de nabestaanden een goed gevoel te geven? Welke voorwaarden moeten we scheppen om aan de verwachtingen van de consument te voldoen binnen de enorme verscheidenheid die Nederland telt? Gaat het over consumeren, participeren of produceren?


3. Lezing 'cultuur en trend'

Donderdag 4 oktober 2007, 19.30 -- 21. 30, HKU-BKV auditorium

Sprekers:

Heike Löhmann, architect, Amsterdam (toegezegd)
Heike Löhmann heeft een ontwerp gemaakt voor een multicultureel rouwcentrum voor Amsterdam Zuidoost. Zij wordt gevraagd een lezing rond om het woord 'cultuur' te houden. Wat was haar manier van aanpak in de Bijlmer? Wat voor analyse, inventarisatie van wensen en eisen ging aan het ontwerpproces vooraf? Wat viel haar het meest op? En waar zijn deze aspecten terug te vinden in haar ontwerp?

Pauline Harmsen, landelijk consulent begraafplaatsen van de LOB (toegezegd)
Pauline Harmsen adviseert de landelijke begraafplaatsen in praktische zaken. Zij wordt gevraagd een lezing rond om het woord 'trend' te houden. Wat voor ontwikkelingen ziet zij? Waar gaat de branche naartoe? Welke problemen spelen er? Hoe wordt er omgegaan met het vraagstuk 'intercultureel begraven' en met de wens naar steeds andere en steeds persoonlijkere rituelen?

Alle lezingen zijn gratis toegankelijk en vinden plaats in het gebouw BKV van de HKU, Ina Boudier-Bakkerlaan 50, 3582 VA Utrecht.

Vooraankondiging:
Op 28 september en op 16 november 2007 vinden er workshops plaats. Vakpubliek en branche zijn welkom mee te denken en te werken aan concrete plannen voor de begraaf- en herdenkingsplaats van de toekomst. Details volgen binnenkort.

Als u vragen heeft, mail gerust naar info@intercultureledodenplaats.nl www.intercultureledodenplaats.nl
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Mondriaanstichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed en het Fonds voor Amateur en Podiumkunsten en het VSB fonds. NOOT VOOR DE REDACTIE/