UMC Utrecht


Het ontstaan van bovenbuiksklachten

In zijn proefschrift is Niels van Lelyveld op zoek gegaan naar genetische variatie in patiënten met functionele dyspepsie. Zijn onderzoek heeft een eerste aanwijzing opgeleverd voor de genetische achtergrond van deze aandoening.

Mensen met functionele dyspepsie hebben pijnklachten in de bovenbuik, een overmatig vol gevoel na de maaltijd, met ook misselijkheid en braken. Een groot gedeelte van deze patiënten blijkt een gestoorde maagmotoriek te hebben. Dat is in veertig procent van de gevallen een gestoorde maaglediging en in dertig procent een afgenomen maagrelaxatie. Toch lijkt die verstoorde motoriek geen directie relatie te hebben met de bovenbuiksklachten.

Verder beschrijft Van Lelyveld dat in het begin van de dunne darm de neurotransmitter serotonine een belangrijkere rol speelt dan in de maag. Ook bestudeerde hij het effect van een serotonine-remmer op de maagdarmklachten bij functionele dyspepsie patiënten. De stof blijkt echter te weinig effect te hebben om als medicijn te kunnen fungeren.

Van Lelyveld promoveert op 20 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée tel. 030 250 8580/6371
donderdag 20 september 2007