NEN


Nieuwe versie NEN 6702 verkrijgbaar!

NEN 6702, de norm die voor bouwconstructies bepaalt welke belastingen moeten worden aangehouden en welke vervormingen toelaatbaar zijn, is in een vernieuwde versie gepubliceerd. NEN 6702 is één van de meest gebruikte normen en wordt ook gebruikt door het Bouwbesluit om het niveau van veiligheid van constructies voor te schrijven.

Belangrijkste wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn:
- de belastingen op afscheidingen bij een hoogteverschil;
- naar aanleiding van (bijna) ongelukken met afgevallen gevelelementen zijn de mogelijkheden om kleinere constructieonderdelen, op basis van hun gewicht, in een andere veiligheidsklasse in te delen dan die van het gebouw aangepast;

- de norm is verduidelijkt naar aanleiding van opmerkingen van gebruikers.
De wijzigingen zijn als ontwerp gepubliceerd in wijzigingsblad NEN 6702:2001/Ontw. A2:2005. Omdat het wijzigingsblad erg omvangrijk is, heeft de commissie besloten de norm opnieuw uit te brengen.

Eind september Eurocodes ook in Nederlands beschikbaar Eind september zijn ook de Eurocodes (NEN-EN 1990, NEN-EN 1991-1-1 t.m. NEN-EN 1991-1-5 en NEN-EN 1991-1-7) om de belastingen op bouwwerken te bepalen in het Nederlands beschikbaar. De nationale bijlagen die nodig zijn om te kunnen werken met de Eurocodes zijn dan ook te bestellen. In de eerstvolgende wijziging van het Bouwbesluit worden naar verwachting de Eurocodes aangewezen voor de bepaling van de belastingen en vervormingen van bouwwerken. Beide methodes (met NEN 6702 en de TGB-normenreeks en de Eurocodes) zijn dan te gebruiken en leiden tot een vergelijkbaar veiligheidsniveau voor constructies.

In 2010 zullen NEN 6702 en de rest van de TGB-normenreeks naar verwachting worden ingetrokken en kan alleen nog met de Eurocodes worden gerekend.

Meer Informatie:
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Mevr. Gisela Blokland, (015) 2 690 411, e-mail: gisela.blokland@nen.nl

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6702:2007 nl (Norm) Zie het origineel