Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070800250

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Zembla-uitzending `Waar blijft de leraar'? (Ingezonden 19 september 2007)


1
Heeft u kennisgenomen van de tv-uitzending "Waar blijft de leraar"? 1)


2
Deelt u de mening van onderwijscolomnist Leo Prick, die stelt dat er eigenlijk helemaal geen lerarentekort is, omdat leraren te veel tijd kwijt zouden zijn met niet-onderwijsinhoudelijke zaken? Zo neen, waarom niet?


3
Deelt u de mening dat de leraar te veel een opvoeder wordt en te weinig toekomt aan de primaire taak: het lesgeven? Zo neen, waarom niet?


4
Deelt u de mening dat de kwaliteit van het onderwijs in het geding komt als leraren, wegens tijdgebrek, les gaan geven op de 'automatische piloot'? Wat bent u voornemens te gaan doen tegen deze onwenselijke ontwikkeling?


5
Deelt u de mening dat de status van de leraar anno 2007 tot een absoluut dieptepunt is gedaald? Zo ja, wat bent u voornemens te gaan doen tegen lastige leerlingen, lager opgeleide leraren, weinig salaris en een teloorgang van de vakdeskundigheid?


6
Deelt u de mening dat leerlingen bij lesuitval binnen de school moeten blijven en les moeten krijgen van een vervanger en niet moeten rondhangen bij een supermarkt? 2) Zo ja, wat bent u voornemens hiertegen te doen?


1) Zembla, Waar blijft de leraar?, 16 september 2007
2) Zie noot 1

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Pechtold (D66), ingezonden 18 september 2007 (vraagnummer 2070800190)