Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070800260

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de werkdruk in het onderwijs. (Ingezonden 19 september 2007)


1
Wat is uw oordeel over de tv-uitzending, waaruit blijkt dat veel leraren niet toekomen aan lesgeven omdat ze veel tijd kwijt zijn aan andere taken? 1)


2
Deelt u de mening dat leraren meer tijd moeten krijgen om les te geven, ook in verband met het tekort aan bevoegde leraren? Zo ja, welke maatregelen stelt u voor om de werkdruk te verlichten, zodat leraren meer tijd krijgen om les te geven?


3
Wat is uw oordeel over de `trucs' van scholen om invulling te geven aan de lesuren, zoals: leerlingen als docent voor de klas zetten, het laten `oppassen' van leraren en het inzetten van onbevoegde leraren, zoals de leraar levensbeschouwing die wiskunde geeft? Kunt u uw antwoord per voorbeeld toelichten?


4
Wat is uw oordeel over de trucs van scholen om te voldoen aan de onderwijstijd, waarbij schoolfeesten, excursies en pauzes tot de reguliere onderwijstijd worden gerekend? Kunt u uw antwoord per voorbeeld toelichten?


5
Bent u en is de onderwijsinspectie op de hoogte van deze trucs? Kunt u uw antwoord toelichten? Is dit voor u aanleiding om maatregelen te nemen? Zo neen, waarom niet?


6
Is het waar dat deze lesuren meegeteld worden door de Onderwijsinspectie als het gaat om de gerealiseerde onderwijstijd? Zo ja, wat is hierover uw oordeel? 2)


7
Is de conclusie van de Onderwijsinspectie dat op vrijwel geen enkele school de daadwerkelijk gerealiseerde onderwijstijd bleek te voldoen aan de feitelijke eisen van de wet, voor u aanleiding om strenger toe te zien op handhaving van de eisen? Kunt u uw antwoord toelichten?


8
Wat is uw oordeel over de uitspraak van de heer Prick dat het aantal particuliere scholen als gevolg van de problemen in het onderwijs zal toenemen?


9
Kunt u een overzicht geven van de groei van het aantal particuliere scholen in het Primair Onderwijs (PO) en het Voortgezet onderwijs (VO) van de afgelopen tien jaar?


1) Zembla (VARA/NPS), zondag 16 september 2007, Nl 3.
2) Onderwijsverslag 2005/2006