Ingezonden persbericht


Persbericht

Novo Nordisk presenteert resultaten onderzoek

Issues bij het toevoegen van of overstappen naar insuline

Gewichtstoename door insulinegebruik grote impact op welbevinden mensen met diabetes

Alphen aan den Rijn, 19 september 2007 Novo Nordisk heeft vandaag de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek Issues bij het toevoegen van of overstappen naar insuline . Het onderzoek, dat in opdracht van Novo Nordisk is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen Healthcare, richtte zich op het in kaart brengen van de problemen waar mensen met diabetes die insuline (gaan) gebruiken tegenaan lopen. Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat gewichtstoename als gevolg van insulinegebruik voor veel mensen met diabetes een groot probleem is. Voor 20% van de niet-insulinegebruikers blijkt gewichtstoename zelfs een drempel te zijn om insuline te gaan gebruiken. Bijna tweederde van de gebruikers van insuline voelt zich wel (veel) beter sinds zij zijn begonnen met de insulinebehandeling.

Dat de diagnose diabetes het dagelijkse leven van mensen volledig verandert, is algemeen bekend. Veel minder aandacht is er voor de gevolgen die het gebruik van insuline heeft voor mensen die diabetes hebben. Onderzoeksbureau De Vos & Jansen Healthcare deed, in opdracht van Novo Nordisk, onderzoek naar de problemen waar mensen met diabetes die insuline (gaan) gebruiken tegenaan lopen. Doelstelling was het achterhalen van de issues die een rol spelen bij het toevoegen van insuline aan een behandeling met tabletten, aan het volgen van een dieet of bij het volledig overstappen op insuline. De specifieke focus lag hierbij op gewichtstoename. Het onderzoek heeft online plaatsgevonden en is gehouden onder 358 mensen met diabetes, waarvan 72% diabetes type 2 heeft en 28% diabetes type 1.

Gewichtstoename grootste probleem

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat gewichtstoename voor insulinegebruikers (ruim 56%) een (groot) probleem is. Voor mensen met diabetes type 2 is dit probleem aanzienlijk groter dan voor mensen met diabetes type 1: bijna 73% van de mensen met diabetes type 2 vindt gewichtstoename een probleem vergeleken met 48% van de mensen met diabetes type 1.

Ruim de helft van de insulinegebruikers geeft aan dat hun gewicht door insulinegebruik aanzienlijk is toegenomen, gemiddeld met 12,5 kilo. Tevens blijkt dat deze gewichtstoename toeneemt naarmate langer insuline gebruikt wordt. 88% geeft aan deze gewichtstoename niet leuk te vinden. Daarbij blijken vrouwen meer problemen te hebben met de gewichtstoename dan mannen; bijna 96% van de vrouwen vindt de gewichtstoename niet leuk, vergeleken met 75% van de mannen.

Gewichtstoename wordt door ruim driekwart van de insulinegebruikers als een (erg) lastige bijwerking van insuline ervaren. Tweederde heeft zelfs nieuwe kleding moeten aanschaffen. Ruim een derde raakt door de gewichtstoename wel eens neerslachtig, waarbij mensen met diabetes type 2 vaker aangeven wel eens neerslachtig te zijn dan mensen met diabetes type 1. Maar liefst 80% van de insulinegebruikers (ook van de insulinegebruikers bij wie het gewicht niet is toegenomen) geeft aan te willen overstappen naar een insuline die geen of minder gewichtstoename geeft.

Drempel voor insulinegebruik

Voor niet-insulinegebruikers blijkt gewichtstoename in veel gevallen een drempel te zijn om insuline te gaan gebruiken: bijna driekwart van de niet-insulinegebruikers ziet vanwege potentiële gewichtstoename op tegen insulinegebruik. Voor vrouwen is dit een groter probleem dan voor mannen: ruim 41% van de vrouwen beschouwt gewichtstoename als een groot probleem , vergeleken met 27% van de mannen. Van de ondervraagde niet-insulinegebruikers gaf maar liefst 90% de voorkeur aan een insuline die geen of minder gewichtstoename geeft, indien zij insuline zouden moeten gaan gebruiken.

Over Novo Nordisk

Novo Nordisk is een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van diabetesproducten, waaronder moderne insulines en geavanceerde insulinetoedieningssystemen. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken; Novo Nordisk heeft meer dan 25.350 medewerkers in dienst in 79 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR s van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool NVO . Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft ongeveer 100 medewerkers. Meer informatie via www.novonordisk.nl.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met:

Yellow Communications, Karin van Geelen, telefoon 023 555 34 24 of via e-mail karin@yellow-communications.com