Platform Detailhandel Nederland

Persbericht
Leidschendam, 20 september 2007

Winkeliers blij met verdwijnen chipknip uit
winkels

Het Platform Detailhandel Nederland kan zich prima vinden in de herpositionering van het betaalproduct Chipknip voor het ParVenCa segment door Currence. Consumenten willen er niet aan en betalen in de winkel wordt een stuk eenvoudiger.

Het betalen met Chipknip is nooit een succes geweest. Consumenten hebben er geen behoefte aan, men weet niet hoeveel er op de pas staat, en bij verlies ben je je geld kwijt.

PIN is een prima alternatief geworden voor Chipknip. De transactiekosten die een winkelier aan zijn bank betaalt PIN zijn de afgelopen jaren flink gedaald en liggen in de buurt van Chipkniptarieven. Qua kosten maakt het dus niet zoveel meer uit. Het idee van Chipknip voor laagwaardige betalingen is dus acherhaald.

Bovendien is dit ook een besparing voor de betaalterminals in de winkel. Het leveren van betaalterminals zonder chipknip mogelijkheid levert ongeveer een besparing op van 30,- per terminal voor de winkeliers. Op een totaal van 250.000 terminals kan dit dus een forse besparing opleveren.

Ook in het kader van nieuwe technologische ontwikkelingen is het afscheid van Chipknip uit de winkel een goede ontwikkeling. In de toekomst zullen consumenten niet meer met de magneetstrip, maar met een chip op hun betaalpas betalen. De betaalpas wordt dan net als nu bij de chipknip, niet door de betaalterminal gehaald, maar er met de chip ingestoken. Consumenten hoeven straks niet te kiezen bij het betalen tussen PIN en Chipknip als de laatste niet meer geaccepteerd wordt, dit voorkomt wachttijden bij de kassa.

Het Platform Detailhandel adviseert winkeliers bij de betaalterminalleveranciers te vragen om een betaalterminal zonder chipknipfunctionaliteit, en dus Chipknip niet meer te accepteren als betaalproduct.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.