Eneco dwaalt: ondergrondse hoogspanning geen 14 miljoen duurder


Gemeente Maarssen bagatelliseert gezondheidsrisico's geladen stofdeeltjes

MAARSSEN, 20070920 -- De Gemeente Maarssen komt met halve waarheden en achterhaalde gegevens die door de GGD en het RIVM niet meer gesteund worden. Zij maakt een verkeerde afweging bij de verzwaring van de hoogspanning. Volgens het actiecomité Hoogspanning Maarssen is er maar één gezonde oplossing: aanleg op 20 meter diepte. En dat kost hooguit vijf miljoen extra en geen veertien zoals de gemeente en ENECO beweren.

Ondergronds wel betaalbaar

Al geruime tijd fulmineert het actiecomité tegen de kostenberekeningen van ENECO. Nog geen twee weken geleden heeft een woordvoerder van ENECO in een vergadering bij de Provincie Utrecht beweerd dat het verschil 5 miljoen euro bedraagt. Dit staat in schril contrast met de bewering van de Gemeente Maarssen. Volgens het actiecomité is 20 meter diepe ondergrondse aanleg hooguit 5 miljoen euro duurder. Als rekening gehouden wordt met herstel van het park en de nadeelcompensatie van bewoners is het verschil zelfs minimaal!

Geladen stof extra gevaarlijk

Door toename van de transportcapaciteit van de hoogspanningsleidingen met een factor vier neemt ook de hoeveelheid geladen stofdeeltjes enorm toe. Van geladen stofdeeltjes is bekend en wetenschappelijk aanvaard dat deze minstens twee maar evengoed wel zes keer zoveel in de longen kunnen blijven plakken in plaats dat deze worden uitgespuugd. Deze zienswijze wordt door GGD en RIVM op basis van recent buitenlands wetenschappelijk onderzoek erkend. De Gemeente gaat hier onverstoorbaar aan voorbij en bagatelliseert de gezondheidsrisico's.

Kinderboerderij in risicozone

Met welk lef durft de gemeente te beweren dat het "alternatieve tracé" soulaas zou bieden. Door het marginaal verschuiven van masten verandert er niets aan de ronduit gevaarlijke situatie bij de kinderboerderij. Er verschuift weliswaar een mast maar de stroomgeleiders blijven op hun plaats hangen. De armen van de masten worden veel breder en er komen zelfs minstens vier maal zoveel kabels te hangen. Dit tracé betekent het onherroepelijke einde van de kinderboerderij.

Voorzorgprincipe maakt schadeplichtig

Het is het actiecomité een doorn in het oog dat de gemeente Maarssen de inzichten van het actiecomité negeert. Deze worden thans ook door GGD en RIVM onderschreven. Doordat resultaten van wetenschappelijk onderzoek duidelijke aanwijzingen geven voor gezondheidsrisico's geldt het voorzorgprincipe, hetgeen betekent dat de gemeente tot in lengte van jaren aansprakelijk blijft en schadeplichtig is. In zo'n park, onder zulke hoogspanningsmasten wil je je kinderen of kleinkinderen niet meer laten spelen.





Actiecomité Hoogspanning Maarssen