Diversiteit2008.nl geeft personeelsbeleid een steuntje in de rug


AMSTERDAM, 20070920 -- In de CAO Gemeenten 2005-2007 is vastgelegd dat gemeenten op 1 januari 2008 beleid moeten hebben ontwikkeld dat gericht is op het duurzaam inzetten van werknemers. De noodzaak tot diversiteitsbeleid werd op Prinsjesdag nog eens onderschreven: het kabinet neemt maatregelen om jongeren, arbeidsgehandicapten en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt actiever te laten deelnemen aan het arbeidsproces. Feitelijk beleid komt echter moeilijk van de grond, aldus de Vergrijzingsmonitor 2007. Om gemeenten hierbij een steuntje in de rug te geven, is sinds vandaag de website www.diversiteit2008.nl actief.

De interactieve website, een initiatief van psychologisch adviesbureau Dijk & van Emmerik, is opgezet naar voorbeeld van internetencyclopedie Wikipedia. Het voordeel van deze `open source' opzet is dat iedereen er zijn bijdrage kan leveren en de al aanwezige informatie kan aanvullen of nuanceren. De (gemeentelijke) HR medewerker vindt er informatie en tips over het opzetten van diversiteitsbeleid. Ook wordt er verwezen naar actuele wetgeving en fondsen die beschikbaar zijn voor de ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid. Verschillende specifieke doelgroepen worden uitgelicht, waaronder ouderen, etnische minderheden en werknemers met een arbeidshandicap.

`Wij wisten al langer dat dit de gemeenten boven het hoofd hing,' zegt Flores van Emmerik, directeur, `maar tot onze verbazing speelt het onderwerp bij onze gemeentelijke opdrachtgevers nog nauwelijks. Toen we een training voor oudere werknemers specifiek wilden openstellen voor gemeenteambtenaren, kregen we nauwelijks aanmeldingen. Logisch, achteraf, want gemeenten zijn er nog niet mee bezig'. Op de website worden lezers uitgenodigd een actieve bijdrage te leveren aan discussies en de geboden informatie. `Zij weten immers beter welke hindernissen ze tegenkomen dan wij', aldus Van Emmerik. De eerste reactie is inmiddels binnen: `Je moet er bewust een punt van maken mensen aan te nemen van verschillende achtergronden etc. Doe je dit niet, dan gebeurt er ook niks.'