Patienten kunnen vanaf heden schade ect claimen


Amsterdam, 20070920 -- Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM) heeft vandaag de 32 ziekenhuizen en instellingen die elektroshocks ofwel Electro Convulsie Therapie (ECT) uitvoeren in Nederland per aangetekende post op de hoogte gesteld van de negatieve bijwerkingen die elektroshocks kunnen veroorzaken en de slechte kwaliteit van hun voorlichtingsmateriaal. Door deze actie kunnen patiënten nu makkelijker via een letselschadeadvocaat een schadeclaim indienen wegens door ECT opgelopen schade.

De bijwerkingen waarvan de ziekenhuizen en instellingen op de hoogte zijn gesteld komen uit o.a. een recent grootschalig onderzoek van de Columbia University in Amerika. Het betreft de volgende bijwerkingen: geheugenverlies, schade aan de cognitieve vaardigheden en een verminderde reactiesnelheid. De uitvoerders van het onderzoeki stelden: "Dit onderzoek levert het eerste bewijs, in een groot, breed uitgevoerde steekproef dat schadelijke cognitieve effecten lange tijd kunnen voortduren en dat ze karakteristiek zijn voor routinematige behandelingen met ECT." Hersenbeschadigingen en overlijden zijn risico's die al eerder aangetoond waren.

Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin elektroshocks worden uitgevoerd in Nederland en over de wijze waarop patiënten op papier worden voorgelicht over ECT. Het NCRM heeft besloten tot dit onderzoek omdat geen enkele instelling in Nederland beschikte over accurate cijfers.

Stijging van 513%
De psychiatrie stelt in de media dat er ongeveer 400 tot 500 patiënten per jaar ECT ontvangen in Nederlandse instellingen. Uit het onderzoek van het NCRM blijkt dat het aantal veel hoger ligt, het gaat om ongeveer 1.500 patiënten in 2005. De behandeling wordt in 32 instellingen en ziekenhuizen uitgevoerd, ruim 18.000 shocks per jaar, gemiddeld 12 shocks per behandeling. Het aantal personen dat met ECT wordt behandeld is van 290 personen in 1998, via 329 personen in 1999, gestegen naar 1490 personen in 2005. Een stijging van 513% sinds 1998.

Voorlichting aan patiënten:
Het NCRM heeft van 14 ziekenhuizen die ECT toepassen schriftelijk voorlichtingsmateriaal onderzocht. De informatie aan patiënten blijkt zeer divers van aard te zijn. Geen enkele instellingen vermeld alle bijwerkingen. Zeer ernstige risico's als hartritmestoornissen worden maar door één ziekenhuis vermeld. De laatste landelijke evaluatierapporten uit 1998 en 1999 gaven hartproblemen echter als meest voorkomende bijwerking aan. Geheugenverlies wordt door 6 ziekenhuizen gemeld. De bijwerkingen van de narcose (keelpijn, verwardheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en misselijkheid) worden wel duidelijk vermeld door de meeste ziekenhuizen.

De ernstige negatieve bijwerkingen van ECT; blijvend geheugenverlies, hersenbeschadigingen, schade aan de cognitieve vaardigheden, verminderd reactievermogen en het risico op overlijden, blijven onvermeld. Dit is een overtreding van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst die eist dat patiënten voorgelicht behoren te worden over de positieve en negatieve kanten van een voorgestelde behandeling voordat zij er toestemming voor verlenen.
De informatie uit de folders van de ziekenhuizen en instellingen is voornamelijk gebaseerd op informatie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie welke onderbouwd wordt met gedateerde gegevens uit 1999.

Recent onderzoek
Een Engels onderzoek dat werd uitgevoerd door wetenschapper Diana Rose in 2003 concludeerde dat 42% van de patiënten blijvend geheugenverlies meldden. Deze conclusie werd getrokken na het opnieuw bestuderen van 26 eerder uitgevoerde onderzoeken naar de bijwerkingen van ECT.

Een zeer recent onderzoek uitgevoerd in 2006 en in januari 2007 gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychopharmacology, uitgevoerd door de Columbia University stelde vast dat patiënten die ECT hadden ondergaan last hadden van blijvend geheugenverlies, beschadiging van de cognitieve vaardigheden en vermindering van de reactiesnelheid. Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen eerder schadelijke bijwerkingen ondervonden dan mannen. Oudere vrouwen lopen het grootste risico. Een interessant gegeven bij dit onderzoek is dat Harold Sackheim, tientallen jaren één van de meest uitgesproken voorstanders van ECT, aan dit meest recente onderzoek heeft meegewerkt en zijn mening heeft herzien op zijn sterfbed. Hij ontkende niet langer dat ECT schade veroorzaakt en sloot zich aan bij de conclusies van het onderzoek.

Schade:
Omdat de Nederlandse instellingen en ziekenhuizen die ECT uitvoeren door het NCRM per aangetekende post op de hoogte zijn gesteld van de slechte kwaliteit van hun schriftelijk voorlichtingsmateriaal en van de schade die patiënten van deze behandelvorm kunnen ondervinden, kunnen de patiënten (of hun familie) die vanaf heden ECT ontvangen en daar aantoonbare schade door oplopen óf patiënten die op basis van onvoldoende informatie toestemming hebben gegeven voor een ECT behandeling vanaf heden via een letselschade advocaat een schadeclaim indienen. Ruim 300 letselschadeadvocaten in Nederland zijn inmiddels van deze actie op de hoogte gesteld en hebben het rapport van het NCRM ontvangen.

Inspectie op de Gezondheidszorg:
Het NCRM naar aanleiding van haar onderzoek de Inspectie verzocht om toezicht te houden op de schiftelijke informatie aangaande ECT aan patiënten om ervoor te zorgen dat deze niet langer in strijd is met de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst.

GGZ-Nederland:
Het NCRM heeft GGZ-Nederland als branche-organisatie verzocht om gegevens over ECT op te nemen in haar Zorggegevensset zodat er in de toekomst wel accurate cijfers over ECT beschikbaar zullen zijn voor evaluatie en toetsing.

Zorgverzekeraars Nederland:
Het NCRM heeft de branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland verzocht om ECT uit het vergoedingenpakket te schrappen vanwege ernstige risico's voor de patiënten. De Amerikaanse Medicaire verzekering deed dit al in 2003.

Enquête:
Het NCRM heeft recentelijk een enquête uitgevoerd onder 200 personen waaruit bleek dat 73% van de ondervraagden niet wist dat ECT steeds meer wordt toegepast in Nederland, 70% van de ondervraagden zag geen heil in een stroomstoot door de hersenen. Op de vraag of ECT op jongeren toegepast moest worden reageerde 71% negatief. Op de vraag of mensen zelf zouden kiezen voor ECT als ze wisten wat de bijwerkingen waren, reageerde maar liefst 93% met een absoluut "NEE". De ondervraagden bleken niet op de hoogte te zijn dat elektroshocks een gedwongen behandeling kunnen worden door de meest recente wijzigingen in de wet op de gedwongen opnamen (BOPZ) die nu ter goedkeuring in de Eerste Kamer ligt. 87% van de ondervraagden was het hier niet mee eens en vindt dat deze wetswijziging er niet moet komen.

Voor meer informatie:

Hanneke Teunisse
Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens
Tel: 020-4942510
Email: info@ncrm.nl
of www.elektroshock.nl





Ingezonden persbericht