Webdiëtist helpt inzicht in eetgedrag te verkrijgen


UITGEEST, 20070920 -- Via de website www.dieetonline.nu kunnen mensen die willen afvallen digitaal een diëtist consulteren. De website is pas sinds half augustus in de lucht, maar blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien. De reacties van de deelnemers zijn zeer positief. Voor de Dieetonline.nu diëtisten is het een prettige bevestiging dat ook zonder face to face- contact een vertrouwensrelatie ontstaat. De schroom om via e-mail en chat open en eerlijk zijn over je eetbuien is wellicht minder groot dan om dit in de spreekkamer van de diëtist naar voren te brengen.

Honderdduizenden Nederlanders zijn in de ban van talloze afvalmethodes. Maar vaak zijn deze strikte regimes op de lange termijn amper vol te houden. Mensen vallen weer in hun oude patroon en krijgen last van het jojo-effect.

In de visie van Mirella Dresch, diëtiste en initiatiefneemster van Dieetonline.nu is er wel degelijk een manier om de kilo's er af te houden. Daarvoor moeten mensen wel eerst leren om op een andere manier met eten om te gaan. Diëtisten van Dieetonline.nu besteden daarom veel aandacht aan de achterliggende beweegredenen van eetgedrag. Een hulpmiddel dat zij gebruiken om het eetgedrag te analyseren is de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE), ontwikkeld door psychologe Tatjana Strien.

Veel ervaren lijners zijn emotie-eters. Deze mensen weten vaak exact hoeveel calorieën er in een gebakje zitten. Maar bij gevoelens van stress of bij verveling kunnen ze de verleiding van ongezond eten niet weerstaan. Een emotie-eter is op de lange termijn niet gebaat bij het uitsluitend volgen van een voorgekauwd weekmenu.
Inzicht in vastgeroeste patronen is de eerste stap naar gedragsverandering. En gewichtsverlies is dan geen doel op zich, maar wordt een gevolg van een andere leefwijze. Dat klinkt niet snel en hip, maar het is wél de enige effectieve manier om duurzaam gewicht te verliezen.

Dieetonline.nu richt zich op de grote groep mensen met licht overgewicht, die normaal gesproken de gang naar de diëtist (nog) niet zullen maken. Zij kunnen gedurende tien weken -zonder verwijzing van een arts- het online afslankprogramma volgen.

Het tienweekse Dieetonline.nu programma kost ¤75.