Greenhost, de eerste klimaatneutrale webhoster, nu HIER partner


AMSTERDAM, 20070920 -- De IT-sector neemt 2% van de wereldwijde CO2 uitstoot voor haar rekening. Een groene trend lijkt nu ook in deze sector aan te komen. Vandaag heeft Greenhost als eerste webhoster van Nederland het HIER partnerschap toegekend gekregen, omdat zij klimaatneutrale webhosting aanbiedt. De jonge Amsterdamse ondernemers hebben de bedrijfsvoering tot in de puntjes klimaatneutraal ingericht en doordat de opbrengsten opwegen tegen de investeringen heeft dit geen gevolgen voor de bedrijfskosten.

Uit onderzoek van Gartner (april, 2007), is gebleken dat de IT industrie wereldwijd een CO2 uitstoot heeft vergelijkbaar met die van de luchtvaartindustrie. Dit is op lange termijn onhoudbaar. Een voordeel van de IT boven de luchtvaart, is dat besparingen makkelijker en vaak kostenloos te realiseren zijn door kleine ingrepen.

Wat veel gezien wordt is dat CO2 uitstoot door het aanplanten van bomen enkel gecompenseerd wordt. Greenhost vindt voorkomen beter dan genezen en hanteert ten opzichte van energieverbruik een drie-ledige stategie;
besparen - vergroenen - compenseren.

Ten eerste wordt zowel op kantoor als in het datacentrum gebruik gemaakt van de nieuwste technologien op het gebied van energiezuinigheid; zoals high-power led verlichting, energiezuinige computers en een efficiëntere serverkoeling. Hiermee zijn geweldige besparingen gerealiseerd, soms zelfs meer dan 75%. Ten tweede wordt zowel op kantoor als in het datacentrum enkel groene stroom gebruikt. Tot slot wordt onvermijdelijke CO2 uitstoot, bijvoorbeeld als gevolg van autogebruik, gecompenseerd. Deze aanpak heeft ertoe geleid dat HIER het partnerschap aan Greenhost heeft verleend.

Greenhost biedt klimaatneutrale webhosting voor bedrijven en particulieren. Zij ziet "klimaatneutraal" niet enkel als een modewoord, maar als de manier van ondernemen die noodzakelijk is om een toekomst te hebben en hoopt dat meer Nederlandse ICT bedrijven spoedig haar voorbeeld zullen volgen.

HIER is een initiatief van ruim 40 maatschappelijke organisaties. HIER betrekt Nederland bij het klimaatprobleem en bij de oplossingen. HIER laat zien dat we overal iets kunnen doen aan klimaatverandering, hier in Nederland, maar ook hier, elders op de wereld.