Universiteit van Amsterdam


Promotie: Waarom visolie soms schadelijk en soms goed is voor het hart


Promotie Geneeskunde


donderdag 20 september, 12.00 uur
Omega 3-vetzuren uit vis kunnen zowel schadelijk als voordelig zijn voor het hart. Als de patiënt geen hartinfarct heeft gehad, kunnen visoliesupplementen ongunstig uitpakken bij angina pectoris. Maar na een hartinfarct kan het effect gunstig zijn. Hester den Ruijter laat zien welk mechanisme achter dit ogenschijnlijk tegengestelde effect schuilt. Zij gaf varkens een dieet rijk aan visolie en bootste in hun geïsoleerde harten angina pectoris na. De prikkelbaarheid van het spierweefsel was zodanig veranderd dat er vaker hartritmestoornissen voorkwamen. Na een hartaanval worden ritmestoornissen echter meestal veroorzaakt door een verstoorde calciumhuishouding. Bij varkens die met visolie gevoerd zijn neemt de hoeveelheid calcium af en vermindert de kans op ritmestoornissen na een (nagebootste) hartaanval juist. Mw. H.M. den Ruijter: Pro- and antiarrhythmic properties of fish oil. Promotor is prof. dr. J.M.T. de Bakker.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.