Gemeente Delft

Nieuw kunstwerk maakt toegang tot Delft bijzonder

Officiële opening vernieuwde infrastructuur A13

Na een uitgebreide renovatie wordt op 20 september de volledig vernieuwde infrastructuur van de A13 bij het IKEA Concept Center in Delft op feestelijke wijze geopend. De opening wordt verricht door Lian Merkx en Anne Koning (wethouders gemeente Delft), Anders Westney (storemanager van de IKEA Store in het IKEA Concept Center) en Folkert Post (Hoofd Ingenieur Directeur Rijkswaterstaat Zuid-Holland). Tijdens de opening wordt het kunstwerk 'De Liefdesbrief' onthuld. Het kunstwerk bestaat uit ingrediënten van het schilderij van Johannes Vermeer en is gemaakt door het kunstenaarsduo Berkman en Janssens. Samen met de nieuwe toegangsweg onder de A13 vormt dit kunstwerk een zeer fraaie toegangspoort tot Delft.

Het project is een publiekprivate samenwerking (pps) tussen de gemeente Delft, Inter IKEA Systems B.V. en Rijkswaterstaat. De totale infrastructuur nabij het IKEA Concept Center is aangepast om de doorstroming van en naar de snelweg te bevorderen en daarmee de veiligheid te verbeteren. De op- en afritten bij afslag 9 van de A13 zijn verbreed en deels verplaatst om de capaciteit te vergroten en er is een rotonde gecreëerd op de Olof Palmestraat. De bereikbaarheid van het centrum van Delft en het IKEA Concept Center is hiermee verbeterd.

Toegangspoort
Dat veiligheid en schoonheid hand in hand kunnen gaan is te zien aan het kunstwerk 'De Liefdesbrief' van het kunstenaarsduo Berkman en Janssens, dat nabij het viaduct is geplaatst. Het kunstenaarsduo is bij het maken van dit kunstwerk geïnspireerd door de historie van Delft. Zij hebben gebruikgemaakt van verschillende ingrediënten uit het schilderij 'De Liefdesbrief' van Johannes Vermeer. Zo kan men met name de coulisseopbouw, het zwart-witte tegelpatroon en de kleur dieprood van Vermeer terugzien in het kunstwerk. Ook staan er diverse witte dierfiguren die gemaakt zijn aan de hand van 17e eeuwse Delftsblauwe tegels.

Het hele kunstwerk bestaat uit 10 stalen beelden, 24 rode pilaren met witte decoraties en een zwart-wit ruitmotief op de schuine taluds van het viaduct Oosterpoort. De totale herinrichting van het gebied rondom het IKEA Concept Center met bomen en veel groen is volgens planning in de zomer van 2008 gereed.

Preview
Ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde infrastructuur en de onthulling van het kunstwerk, hebben Berkman en Janssens in Museum Het Prinsenhof in Delft een preview ingericht van de tentoonstelling 'De Liefdesbrief'. Deze tentoonstelling zal vanaf januari 2008 in museum Lambert van Meerten in Delft te zien zijn. Deze preview is na de officiële openingshandeling, onder het genot van een hapje en drankje te bezoeken.


---

Noot voor de redactie (