Ingezonden persbericht


Programma herdenkingsbijeenkomst in Nijmegen

Arnhem/Nijmegen, september 2007

Aan de redactie

Samenvatting voor culturele agenda's:
20 september 2007, 20.00 - 20.30 uur, onthutsend maar aanstekelijk radiotheater: Schraalhans door Toneelgroep Oostpool, te beluisteren op Radio Gelderland, uitgezonden vanonder de Waalbrug te Nijmegen in het kader van Bridge to the Future 2007. Voorprogramma op Radio Gelderland vanaf 19.00 uur. (Locatie niet voor publiek toegankelijk; stem af op Radio Gelderland)

Onthutsend maar aanstekelijk radiotheater van Oostpool in het licht van Bridge to the Future

Beluister Schraalhans op Radio Gelderland op 20 september a.s. om 20.00 uur; voorprogramma vanaf 19.00 uur

Op donderdag 20 september 2007 verzorgt Toneelgroep Oostpool op Radio Gelderland een eenmalige en unieke radiotheaterproductie, getiteld 'Schraalhans'.

Dit programma past in een reeks culturele projecten, die plaatsvinden op initiatief van de Stichting War Requiem - Bridge to the Future tijdens de Airborne Herdenkingen te Arnhem en herdenking van de operatie Market Garden te Nijmegen. Eerder voerde Het Gelders Orkest het War Requiem van Benjamin Britten uit en bracht Introdans de voorstelling Make Love not War. Door middel van deze culturele initiatieven wil de stichting bewustwording stimuleren op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid.(1)

De stichting prijst zich gelukkig dat Toneelgroep Oostpool dit jaar een bijzonder bezinningsmoment creëert, dat door de medewerking van Omroep Gelderland een groot bereik zal krijgen. Een en ander speelt zich af onder de eertijds zwaarbevochten Waalbrug te Nijmegen, in de week waarin de Slag om Arnhem voor de 63e maal wordt herdacht en op een datum die voor Nijmegen historische betekenis heeft, omdat op 20 september 1944 deze brug door de geallieerden werd heroverd.

Schraalhans is geschreven door Peer Wittenbols, huisschrijver van Oostpool. Artistiek leider Rob Ligthert heeft de regie. De acteurs John Buijsman, Anne Martien Lousberg, Remco Melles, Juul Vrijdag e.a. verlenen belangeloos hun medewerking. Componist en performer Jaap van Keulen verzorgt het geluidsontwerp.

Inhoud Schraalhans
We luisteren naar een aflevering van het culinaire programma; 'Mensje kookt met mensen.' Light infotainment waarbij presentatrice Mensje van Meppel gasten aan tafel ontvangt waarmee ze kookt, eet en praat. De ene week kan dat roti zijn, een andere week keftedes met tsatsiki, of Russische bietensoep.

Deze keer heeft de redactie gemeend de inhoud van het programma af te moeten stemmen op de jaarlijkse bevrijdingsherdenking. Er staat Schijngehakt op het menu. Tijdens het kokkerellen wordt de gasten naar pregnante, onthutsende, ontroerende oorlogsherinneringen gevraagd. Het is voor Mensje van Meppel niet eenvoudig het luchtige karakter van haar programma te behouden en tegelijkertijd de emoties van de gasten voldoende ruimte te geven.

Radio Gelderland gaat al vanaf 19.00 uur de lucht in, aansluitend aan de reguliere programmering. Het eerste uur zal met een journalistiek verslag van de voorbereiding en achtergronden van deze bijzondere productie worden gevuld. De uitzending van het radiotheater Schraalhans start om 20.00 uur en duurt tot 20.30 uur.

N.B. Beluister Schraalhans op Radio Gelderland. De locatie onder de Waalbrug te Nijmegen is tijdens de opvoering en uitzending van Schraalhans alleen toegankelijk voor genodigden!!


---