PERSUITNODIGING: 20 september 'Op Voeten En Fietsen Naar School'

12/09/2007 18:48



Veilig Verkeer Nederland



Huizen, 13 september 2007 - Joop Goos, directeur Veilig Verkeer Nederland en een Amsterdamse wethouder geven op 20 september het startsein voor de landelijke actie 'Op Voeten En Fietsen Naar School'. Tevens zal Joop Goos een toelichting geven op de resultaten van een Veilig Verkeer Nederland-onderzoek naar het haal- en brenggedrag rond Nederlandse basisscholen. De Amsterdamse wethouder krijgt uit handen van een leerling van basisschool De Odyssee een overzicht van verbeterpunten rondom de vierendertig deelnemende Amsterdamse scholen. Vervolgens zullen de leerlingen van de basisschool in optocht door de wijk heen lopen. Hiermee vragen ze aandacht voor onveilige situaties rondom de school.

Onveiligheid rond scholen neemt dramatisch toe
Zelf veilig naar school fietsen of lopen is belangrijk voor kinderen en hun ontwikkeling. Tegenwoordig brengen veel ouders hun kinderen met de auto, omdat ze de schoolroutes te onveilig vinden. Maar door al die extra auto's wordt de situatie voor de lopende en fietsende kinderen nog onveiliger. Om deze trend te doorbreken houdt Veilig Verkeer Nederland jaarlijks de actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school'. Het is dan de bedoeling dat àlle kinderen lopend of fietsend naar school komen. Veel scholen vragen deze dag op een ludieke manier aandacht voor de onveilige schoolomgeving en -routes.

Amsterdam
De actiedag in Amsterdam is ook een vertrekpunt om het vrijwilligersnetwerk 'Kind en Verkeer' in Amsterdam van de grond te trekken. Om dit soort projecten uit te voeren, zijn vrijwilligers nodig. We hebben helaas geconstateerd dat heel veel allochtone kinderen in Amsterdam te jong onbegeleid naar school gaan of dat ze door een ouder broertje of zusje begeleid worden die deze verantwoordelijkheid niet aan kan. Ook is het aantal ongevallen onder kinderen van allochtone afkomst in Amsterdam relatief hoog.

Landelijke start
De landelijke start van de Veilig Verkeer Nederland-actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school' vindt op donderdag 20 september plaats op basisschool De Odyssee in Amsterdam. Om 8:00 uur zullen kinderen, (hulp)ouders en politie pamfletten uitdelen om automobilisten even stil te laten staan bij de oversteekplaats. Ook delen ze rode kaarten uit aan ouders die op deze dag toch hun kinderen met de auto naar school brengen. Om 9:15 uur openen Joop Goos (directeur Veilig Verkeer Nederland) en een Amsterdamse wethouder de actiedag.

Locatie startmoment
BS De Odyssee.
Cycladelaan 2
1060 LW Amsterdam (stadsdeel Osdorp)





http://www.veiligverkeernederland.nl