Ingezonden persbericht


Sevenum, 12 september 2007

P E R S B E R I C H T

Topkoks promoten pure smaken op biologisch boerenerf

Stichting Van Eigen Erf en Netwerk Biologische InfoCentra organiseren voor de tweede keer dit jaar een evenement met topkoks op het boerenerf: Van 20 september tot 14 oktober, in en rond de Week van de Smaak, kookt Chefkok Olivier van der Staal op vijf boerenerven in Nederland een Boergondisch Feestmaal. Eerder dit jaar organiseerde Van Eigen Erf een culinaire boerenmarathon met topkoks als Ron Blaauw en Caspar Bürgi. De topkoks promoten hiermee de pure en oorspronkelijke producten die bij de biologische boer verkrijgbaar zijn.

Het evenement is onderdeel van de landelijke campagne van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw om het kopen bij de biologische boer onder de aandacht te brengen. Mensen die graag eens komen kijken en proeven bij de biologische boer kunnen plaatsen reserveren voor een Boergondisch Feestmaal. Wie tegelijk drie verschillende biologische producten bij of van de biologische boer koopt, maakt bovendien kans op entreebewijzen voor twee couverts. In samenwerking met het Netwerk Biologische InfoCentra krijgen deelnemers aan het feestmaal informatie over de biologische landbouwmethode tijdens een rondleiding door de boer. Het Boergondisch Feestmaal vindt plaats in Wageningen/Renkum (20 september), Hilvarenbeek (30 september), Kamerik (6 oktober), Garmerwolde (7 oktober) en Almere ( 13 oktober). Mensen die willen reserveren gaan naar www.vaneigenerf.nl. Informatie over de landelijke actie is te vinden op www.proefdeaandacht.nl. Informatie over bezoekboerderijen via www.biologischnetwerk.nl.

Supervers en weinig voedselkilometers
Kopen bij de boer, en zeker de biologische boer, heeft diverse pluspunten. De consument weet waar zijn eten vandaan komt, het is supervers, op ambachtelijke wijze geproduceerd, bijzonder smaakvol, heeft weinig voedselkilometers gemaakt en het kopen bij de boer is niet alleen educatief voor kinderen, maar ook voor de (groot)ouders zelf. Een steeds vaker gehoord argument is dat het kopen bij de boer een bijdrage kan leveren aan gezonder eten, omdat het merendeels om natuurlijke producten gaat die minder toegevoegde suikers en vetten bevatten dan bewerkte producten.

Directe verkoop via internet groeit snel
In Nederland zijn er meer dan duizend boeren die hun producten vanaf het eigen erf rechtstreeks aan de consument en aan veelal locale horeca verkopen. Daarvan werkt een kwart, d.w.z. 340 boeren biologisch; Zij realiseren zo'n 10 procent van de totale omzet aan biologische producten van ¤ 460 miljoen (2006). Directe verkoop vindt behalve via de huisverkoop plaats op boerenmarkten en via internetwinkels. De omzet bij de internetwinkels van het landelijk netwerk Van Eigen Erf steeg in 2006 met 20 procent, bij de boerderijwinkels met 15 procent.