Digitale Gemeente Houten

Leerlingen College de Heemlanden trainen voor NK Debatteren

dinsdag 18 september 2007 - Bron: Nederlands Debat Instituut

Hilversum Ter voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren (NK Scholieren), ontvangen circa 30 leerlingen van het College de Heemlanden op 20 september een intensieve training debatvaardigheden. Deze wordt verzorgd door een professionele debattrainer van het Nederlands Debat Instituut. Aan dit toernooi, dat dit jaar voor de tiende maal in successie wordt georganiseerd, nemen ruim 2700 leerlingen van 90 scholen uit het hele land deel. Tijdens de trainingen, de regionale voorronden in november en de finale op 1 december te Leiden, nemen de scholieren het in 350 debatten tegen elkaar op. De winnende school mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.

Tijdens de training oefenen leerlingen zich in vaardigheden die tijdens een wedstrijddebat een cruciale rol spelen zoals presentatie-, argumentatie- en luistertechnieken. Deze vaardigheden worden sinds de invoering van het Studiehuis ook in het vwo-eindexamen getoetst. De school selecteert na afloop van de training drie leerlingen die namens de school meedoen aan het NK Scholieren 2007.

De debatvorm tijdens het toernooi is het parlementair debat, waarbij spreektijden voor beide teams gelijk zijn en inhoud, argumenten en presentatie belangrijk zijn. Bij de beoordeling van de debatten let een deskundige jury op overtuigingskracht, teamwork en presentatie. De 32 beste teams gaan door naar de finale op zaterdag 1 december in de Hooglandse kerk in Leiden.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Dit jaar is in samenspraak met toernooipartners Ministerie van OC&W, Hivos, NCDO, Nationale coördinator terrorisme bestrijding en Oikocredit gekozen voor het thema Vrijheid. Gedurende het toernooi zullen scholieren geconfronteerd worden met debatstellingen over dit thema in de meest brede zin van het woord. De deelnemers bereiden zich voor via lesmateriaal dat speciaal voor het NK Scholieren is ontwikkeld en wordt uitgegeven in samenwerking met de Universiteit Leiden. Het NK Scholieren wordt verder ondersteund door de gemeente Leiden, Teleblik en NRC Handelsblad. Laatstgenoemde brengt een speciale digitale toernooikrant uit.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).