Ingezonden persbericht


persuitnodiging PRB Seminar

Eerder bent u via de post en email geïnformeerd over het PRB Seminar dat IDplein met medewerking van Divosa, UWV, de landelijke cliëntenraad en enkele gemeenten organiseert op donderdag 20 september. Inmiddels hebben bijna 50 gemeenten zich aangemeld.

Dat constructies waarin de eigen verantwoordelijkheid van burgers centraal gesteld worden steeds meer terrein winnen, blijkt ook uit het voornemen van minister Vogelaar om het Persoonsvolgend Budget binnen de inburgering/re-integratie een impuls te geven. Mocht u aanwezig willen zijn bij een van de workshops of de forumdiscussie, dan verneem ik dat graag. Het programma van de dag treft u hieronder aan. Kunt u echter niet aanwezig zijn, maar wilt u wel op de hoogte gehouden worden van de uitkomsten van het Seminar en de ontwikkelingen rondom het PRB, dan verneem ik dat ook graag.

Vriendelijke groeten,

Maarten Freriks

IDplein

Mijnsherenlaan 7a

3081 GA Rotterdam

direct nummer: 010-8513104

mobiel: 06-18848950

Titel: Seminar Persoonsgebonden Re-integratie Budget in praktijk

ondertitel: opstellen en implementeren van PRB-beleid


Tijd en Plaats: 20 september van 13 tot 18 uur

Pim Jacobs Theater Congrescentrum
Harmonieplein 4
3603 BM Maarssen

Inleiding

Tientallen gemeenten hebben het Persoonsgebonden Re-integratie Budget reeds als instrument in het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid opgenomen. Bij het UWV heeft de Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO) sinds de invoering in 2004 vanaf het begin volop in de belangstelling gestaan. Dit najaar start ook Stichting Participatiefonds, die de werkeloosheidsbudgetten in het primair en secundair onderwijs beheert, met IRO s om werkzoekenden meer keuzemogelijkheden te geven bij het invullen van hun re-integratietraject.

Klanten zijn tevreden over re-integratie met behulp van een PRB. En de resultaten lijken beter te zijn dan bij reguliere re-integratietrajecten. Niet verwonderlijk dat steeds meer partijen die verantwoordelijk zijn voor de re-integratie van werkzoekenden, zoals Gemeenten en overheidswerkgevers, met dit instrument aan de slag willen. Volgens deskundigen is de tijd van experimenteren dan ook voorbij, en is er voldoende kennis en ervaring aanwezig om beleid te maken en te implementeren.

Het Seminar PRB in Praktijk biedt bestuurders en beleidsmedewerkers van gemeenten en overheidswerkgevers de mogelijkheid


· kennis te nemen van modellen, resultaten, vraagstukken en oplossingen rondom de invoering van PRB-beleid;


· ervaringen uit te wisselen met gemeenten en re-integratiebedrijven over aspecten van PRB-beleid;


· contacten te leggen met collega beleidsmakers en bestuurders.

Het seminar is bedoeld voor bestuurders en beleidsmedewerkers van gemeenten en overheidswerkgevers die zelf verantwoordelijk zijn voor re-integratie van ex-medewerkers. Aan het congres wordt meegewerkt door Divosa, UWV, de Landelijke Cliëntenraad en enkele gemeenten die experimenten met het PRB hebben uitgevoerd.

De organisatie van het Seminar is in handen van IDplein met medewerking van Divosa, de Landelijke Cliëntenraad, de Gemeente Breda, Gemeente Utrecht, . IDplein vertegenwoordigd 160 zelfstandig werkende re-integratiecoaches in Nederland.

Programma

12:00 13.00 netwerklunch (optioneel)

13:00 13:30 opening door de dagvoorzitter Carin Biegnolé van Villa Sophia welkom door Maarten Freriks, directeur IDplein

inleiding door Else Roetering van de Landelijke Cliëntenraad

Vervolgens starten de werksessies waarbij gekozen worden voor een van de volgende thema s:


· visie op het PRB


· PRB en doelgroep


· PRB en inkoop


· PRB en contracten


· PRB en financiën


· PRB en begeleiding

13:30 14:30 eerste cyclus werksessies

14:45 15:45 tweede cyclus werksessies

16:00 16:30 forumdiscussie met medewerking van o.a. UWV Inkoop (José Tiessing), Meccanno (Hans Bosselaar), Gemeente Breda, (Frans Kuiper) en IDplein (Maarten Freriks)

16:30 18:00 netwerkborrel

Van de werksessies wordt een verslag gemaakt dat na afloop aan alle deelnemers wordt toegezonden.

inhoud werksessies

visies op het PRB

Er zijn verschillende motieven voor gemeenten om te starten met PRB-beleid. De achterliggende visie bepaalt in sterke mate hoe het PRB wordt geïmplementeerd. Voorbeelden zijn: Werkzoekenden die weten wat ze willen kunnen hun eigen re-integratietraject vormgeven. Of: werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zijn niet gebaat bij reguliere trajecten maar hebben maatwerk nodig. Keuzevrijheid voor de klant leidt tot betere resultaten. Of: Marktwerking wordt bevorderd doordat re-integratiebedrijven klantgerichter moeten werken.

Kan vanuit de reeds uitgevoerde PRB-experimenten geconcludeerd worden welke visie het

beste aansluit op de realiteit, of welke uitgangspunten het beste resultaat opleveren?

Facilitator: Hugo Roele

Deskundigen o.a.:

Josien van Haperen van PSW - 0651348657

Belinda Bonting, Gemeente Wageningen - 0317-492718

PRB en doelgroep

De uitgangspunten in de diverse PRB-experimenten variëren sterk ten aanzien van de doelgroep waarvoor het PRB wordt open gesteld. Benchmark onderzoek laat zien dat er geen relatie bestaat tussen specifieke doelgroepkenmerken en effectiviteit van PRB-trajecten. Wat kan een PRB betekenen voor werkzoekenden die graag de regie willen voeren over hun eigen traject? In hoeverre moet een klant bij aanvang precies weten wat hij wil en in staat zijn een eigen plan op te stellen? Kan het PRB iets betekenen voor klanten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt?

Facilitator: Hanne Overbeek van Divosa - 06 51 34 30 42

Deskundigen o.a.: Marja Hauer van Hauer loopbaanadvies en coaching en een klant - 0628105779

PRB en inkoop

Met invoering van het PRB zal de gemeente met een groter aantal partijen (re-integratiebedrijven, opleiders, trainingsbureaus) gaan samenwerken. Hoe organiseer je dat vanuit het oogpunt van inkoop? Is het zinvol te werken met preferred suppliers die vooraf getoetst zijn of kunnen klanten echt vrij kiezen met welke partij ze in zee willen? Hoe krijgt de klant objectief zicht op de beschikbare mogelijkheden? Welke toetsing is nodig vanuit de inkoop functie van de gemeente? Welke kwaliteitscriteria kun je aanleggen voor RIB s? Geeft een keurmerk garanties voor kwaliteit en resultaat?

Facilitator: Ben Kremer van B222B

Deskundigen:

José Tiessing van Staf Inkoop Re-integratie UWV - 020-687.5321 (ma, di en do)

Frans Kuiper, Gemeente Breda - 076-529 42 31

PRB en contracten

Bij het aangaan van een PRB wordt feitelijk een contract afgesloten tussen 3 partijen: de klant, de gemeente en een dienstverlener (een re-integratiebedrijf, een opleider, enz.). Welke elementen moeten contractueel worden vastgelegd? Wat zijn de mogelijkheden om te werken met raamcontracten?

Facilitator: Ton Vermin van De Wegnaarwerk

Deskundige:

Ronald Maurmans UWV - (010) 440 49 23

PRB en financiën

Binnen de re-integratie worden diverse financieringssystematieken gehanteerd: De bekendste daarvan zijn: no cure less pay en no cure no pay . Welke financieringssystematiek is het meest effectief? Is er een relatie met de inhoud van trajecten? Is het zinvol om een maximum budget vast te stellen, en zo ja, hoe hoog moet dat zijn? Wat is de ervaring met de inzet van een oriëntatie-budget, waarmee de werkzoekende in staat wordt gesteld tot een zorgvuldige trajectinvulling te komen?

Facilitator: Nick Stein van Argus

Deskundigen volgt nog..

PRB en begeleiding

Re-integratie op basis van een PRB betekent een fundamentele omkering in de uitvoeringspraktijk van Sociale Diensten. Wat betekent dat voor de klantmanagers? In hoeverre kunnen ze werkzoekenden adviseren in de keuze voor een PRB en de invulling van een traject? Welke rol speelt de klantmanager in de begeleiding tijdens het traject? Hoe beoordeelt de klantmanager een trajectplan: gaat het altijd om de kortste weg naar werk, of speelt duurzaamheid een belangrijke rol? In deze werksessie wordt een proefles verzorgd voor klantmanagers.

Facilitator: Inez Schreurs van Inez Schreurs Coaching en Training

Training verzorgd door:

Patrice van de Vorst (Het Orakel Advies) - 0628543739

Divosa Academie, contactpersoon Sjouke Dijkstra: 06-46611288