Gemeente Leiden

Restauratie monumentale verlichting Stadhuisplein Leiden

Donderdag 20 september wordt de monumentale verlichting van het Stadhuis gedemonteerd. De verlichting van het Stadhuisplein verkeert al jaren in een deplorabele toestand. De wandarmaturen aan de ingang van het Stadhuis moeten gerestaureerd worden, evenals de staande armatuur op het bordes. Onderzoek naar restauratiemogelijkheden van de objecten heeft onlangs uitgewezen dat de lantaarns van de vierarmige kroon op de hoek van het plein gevaarlijk los zitten. Uit veiligheidsoverwegingen is daarom besloten om snel tot demontage van de de vierarmige lantaarn over te gaan. Het demonteren en restaureren wordt door de firma Mikana Light & Furniture te Blaricum uitgevoerd.

Het stadhuis is in 1934 ontworpen door architect C.J. Blaauw en werd in 1940 betrokken. Het stadhuis is aan de Vismarktzijde uitgevoerd met diverse monumentale lichtarmaturen. Deze armaturen bestaan uit: een vierarmige lantaarn met vijf armaturen op een zuil op het plein, een staand armatuur op het bordes en twee wandarmaturen aan beide zijden van de ingang van het stadhuis. De wandarmaturen aan de ingang van het stadhuis en het staand armatuur op het bordes zijn in 1943 geplaatst. De grote vierarmige lantaarn is pas na de tweede wereldoorlog geplaatst, in 1953.

Door de restauratie wil de gemeente Leiden bereiken dat deze waardevolle koperen en bronzen armaturen bewaard blijven voor het nageslacht. Ook wil zij voorkomen dat het huidige authentieke beeld uit 1940 gewijzigd zal worden.

noot voor de pers:
Meer informatie: Geeske Voerman, tel. 071 516 7765
-----------------------
Persuitnodiging


---- --