Gemeente Winterswijk


Horecaconvenant Winterswijk op raadsagenda

18 september 2007

Winterswijk - Op donderdag 20 september vergadert de gemeenteraad onder meer over het Horecaconvenant Winterswijk. Daarnaast wordt gesproken over het onderzoeksrapport Inkoop en Aanbesteding van de rekenkamercommissie en het beschikbaar stellen van een krediet van ¤ 500.000 voor een inhaalslag bij het speelruimtebeleid. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Het Horecaconvenant is tot stand gekomen door een samenwerking tussen politie, een ambtelijke werkgroep van de regio Achterhoek en Koninklijke Horeca Nederland. Zij hebben gezamenlijk een model-horecaconvenant opgesteld voor alle gemeenten in de Achterhoek. Aanleiding voor het opstellen van het convenant is dat er binnen de Achterhoeks gemeenten verschillend werd omgegaan met beleid en regelgeving met betrekking tot de plaatselijke horeca. In het convenant zijn afspraken vastgelegd tussen horeca, gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. De bedoeling is om via dit convenant de kwaliteit van het uitgaan te verhogen en de veiligheid te verbeteren. Zowel het uitgaansgeweld als de overlast moeten verminderen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat er eenheid komt in het beleid en de regelgeving met betrekking tot de horeca.

Sluitingstijden
Eén van de belangrijkste onderwerpen in het convenant is de sluitingstijd voor horecagelegenheden. Afgesproken is om in alle gemeenten een algemene sluitingstijd van 02.00 uur vast te stellen, met een uitloop voor vertrekkend publiek naar 04.00 uur. Alcoholvrije eetgelegenheden moeten om 03.00 uur sluiten (zonder uitloop). Deze verruiming van de sluitingstijden geldt alleen voor die horecagelegenheden die deelnemen aan het convenant. Voor andere horecabedrijven blijft de huidige sluitingstijd van 02.00 uur gelden. Ook zijn in het convenant afspraken opgenomen over het beheer en de veiligheid in uitgaansgebieden, het toezicht en de toelating van publiek, verantwoord alcoholgebruik en het voorkomen van geluidsoverlast en de kwaliteit van de omgeving.

Goedkeuring convenant
Vrijwel alle Achterhoekse gemeenten hebben inmiddels ingestemd het convenant. Dit convenant is vertaald naar de plaatselijke omstandigheden binnen de gemeente Winterswijk. Hierbij is niet wezenlijk afgeweken van het regionale model. De raad wordt voorgesteld in te stemmen met het convenant en de verruiming van de sluitingstijden voor deelnemers aan het convenant. Ook de besturen van de overige deelnemende partijen wordt gevraagd in te stemmen. Als alle partijen hebben ingestemd wordt met iedere horecaondernemer, die gebruik wil maken van de uitloopmogelijkheid voor het vertrekkend publiek tot 04.00 uur, een afzonderlijk convenant afgesloten.