Gemeente Deurne

20-09-2007
Model laat zien hoe u in uw huis energie kunt besparen Energiehuis, besparing zo gefixt ook bij u in de buurt

In het Energiehuis kunt u zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.
Om de toepassing van energiebesparende maatregelen in bestaande woningen te stimuleren, laat de gemeente Deurne het Energiehuis door Deurne reizen. Deze mini-tentoonstelling is een initiatief van het Servicepunt Energie van de SRE Milieudienst met als titel: Energiehuis, besparen zo gefixt.

In dit modelhuisje zijn diverse energiebesparende maatregelen voor woningen te zien. U kunt hiervoor terecht op 16 september tijdens de modekoopzondag op de Markt, op 23 september in de Ossenbeemd, op 28 september op de weekmarkt en s avonds bij de Praxis/Boerenbond en op 3 oktober in het gemeentehuis.

Concrete maatregelen
Het Energiehuis laat concreet zien welke energiebesparende mogelijkheden bestaan voor woningen. In het model zijn ruim twintig voorbeelden hiervan te zien. Dit zijn bekende voorbeelden, zoals spaarlampen en tochtstrips, en minder bekende voorbeelden, zoals HR++ glas en de stand-by killer. Van alle besparingsmogelijkheden is de meest moderne uitvoering te zien; inclusief prijs en de besparing. Studenten bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven kunnen u tekst en uitleg geven.

Verder kunt u er een bon van Praxis Deurne ontvangen. Deze voordeelbon geeft bij besteding van 10 euro recht op een gratis energiebesparend product. U kunt kiezen uit een spaarlamp, 8 meter buisisolatie, 1,25 m2 radiator isolatiefolie of een tochtstrip voor de brievenbus. Ook de boerenbondwinkel in Deurne doet mee. Bij de boerenbondwinkel in Deurne ontvangt u op vertoon van de boerenbondwinkel-voordeelbon 10% korting op regentonnen.

Zoveel mogelijk informeren
Op dit moment doen achttien gemeentes uit de regio mee aan het project. Het model zal in de deelnemende gemeenten tentoongesteld worden om zoveel mogelijk inwoners te informeren over de voordelen van energiebesparing. Het streven is om in iedere gemeente tenminste 30% van alle woningeigenaren te informeren over de mogelijkheden van energie en energiebesparing. De tips over energie en verwarming die op de gemeentelijke website staan (onder Wonen/ Energie) dragen daar zeker aan bij.

Subsidie voor energiebesparing
Het Energiehuis sluit aan bij het Bespaarloket van de provincie Noord-Brabant, waar subsidie beschikbaar is voor energiebesparende maatregelen voor burgers. Meer informatie over de subsidie vindt u op www.brabantbespaart.nl
Ook de gemeente Deurne heeft een subsidieregeling die burgers ondersteunt bij het financieren van installaties om duurzame energie op te wekken. De regeling is alleen voor particulieren. Meer informatie hierover vindt u op deze website onder Wonen/ Energie. Ook kunt u contact opnemen met Ellen Logtens (ma t/m do), beleidsontwikkelaar afdeling Leefbaarheid via 0493-387711.