Gemeente Winterswijk


Gemeente zoekt marktpartijen voor planontwikkeling 't Hilgelo

Aanwijzing Wet voorkeursrecht gemeenten

20 september 2007

Winterswijk - De gemeente wil plannen ontwikkelen voor recreatiemogelijkheden bij 't Hilgelo. Het gaat hierbij om dag- en verblijfsrecreatie. Om tot een goed uitvoerbaar plan te komen, roept de gemeente marktpartijen op mee te doen aan een selectieprocedure. Voor de planontwikkeling bij 't Hilgelo geldt de Wet voorkeursrecht gemeenten. Dit houdt in dat eigenaren van aangewezen percelen bij 't Hilgelo, als ze hun eigendom willen verkopen, de gemeente als eerste de gelegenheid moeten geven om hun onroerende zaak te kunnen kopen.

Planselectie
De gemeente wil een projectontwikkelaar selecteren met het beste uitvoerbare plan. De gemeente wil met de selectieprocedure een plan met:
· een bovenregionale uitstraling;

· een meerwaarde voor de toeristische uitstraling van de gemeente Winterswijk;
· een kwalitatief hoogwaardige dag- en verblijfsrecreatie;
· een aanvullende en versterkende attractiewaarde, met wellicht combinatiemogelijkheden met andere recreatievoorzieningen.

Voor de planselectie is een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden vastgesteld. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie tot en met 9 oktober contact opnemen met René Nijland (telefoon (0543) 545 555 of via e-mail rnijland@winterswijk.nl). Informatie opvragen bij het loket Publiekszaken, Beatrixpark 18 in Winterswijk, is ook mogelijk.

Wet voorkeursrecht gemeenten
De Wet voorkeursrecht gemeenten geeft gemeenten, als de eigenaar z'n eigendom wil verkopen, de wettelijke mogelijkheid om dit eigendom te kunnen kopen. Deze aanwijzing betekent niet dat de eigenaar verplicht wordt tot verkoop van zijn eigendom. Wel is hij, als hij zelf wil verkopen, verplicht eerst de gemeente de gelegenheid te bieden tot aankoop over te gaan. Er is dan sprake van een vrijwillige verkoopsituatie. Vervolgens kan de gemeente al dan niet besluiten tot aankoop en kunnen de onderhandelingen wel of niet starten.

Waarom voorkeursrecht?
Het doel van de Wet voorkeursrecht gemeenten is een betere positie en regierol voor gemeenten. Hiermee kunnen gemeente planontwikkelingen beter realiseren. Goede bouwgrond is schaars. Dit heeft tot gevolg dat marktpartijen bereid zijn hoge prijzen te betalen en dat bouwlocaties vaak onderwerp van speculatie worden of al zijn. Wanneer alle grond in handen komt van marktpartijen, dan overheerst bij de planontwikkeling veelal de winst die op projecten 'dient' te worden gemaakt. Door gebruik te maken van het Wet voorkeursrecht gemeenten blijft de gemeente de marktpartijen een stapje voor. Het is immers de verantwoordelijkheid van de gemeente dat ruimtelijke plannen zo goed mogelijk worden gerealiseerd, waarbij de kwaliteit van het plan centraal staat.

Publicatie
Alle belanghebbenden zijn persoonlijk geïnformeerd. Het gaat om 11 grondeigenaren en 33 percelen. Op 18 september besloot het college van burgemeester en wethouders om op deze percelen de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing te laten zijn. Op 19 september is in de Staatscourant de publicatie verschenen waarin bekend is gemaakt dat de Wet voorkeursrecht gemeenten vanaf 20 september geldt. Op dinsdag 25 september verschijnt de publicatie ook in Gemeentenieuws (Winterswijkse Weekkrant).

Ter inzage
Het voorstel en de daarbij horende stukken liggen vanaf 20 september ter inzage bij het loket Publiekszaken op het gemeentekantoor, Beatrixpark 18. Het loket Publiekszaken is op werkdagen geopend van 9.00 tot 13.00 uur. Inzage op een ander moment is mogelijk na het maken van een afspraak (René Nijland (0543) 545 555).

Informatieavond
Op 26 september is er een informatieavond in het Golden Tuliphotel Frerikshof, Frerikshof 2 in Winterswijk. De gemeente geeft dan uitleg over de Wet voorkeursrecht gemeenten. De avond begint om 19.30 uur.

Op 25 oktober buigt de gemeenteraad zich over het voorstel om de Wet voorkeursrecht toe te passen op 't Hilgelo.