Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 20 september 2007

Zwetsprijs voor Pieter van Geel

Jargonbrigade beoordeelt taalgebruik politici

Pieter van Geel (CDA) mag zich volgens de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad de grootste zwetser van de Tweede Kamer noemen. Tijdens de Algemene Beschouwingen bleek hij het minst begrijpelijk voor de jongeren van de brigade. Geert Wilders (PVV) nam de Klare Taalprijs in ontvangst. De brigadiers benadrukten echter wel dat hij de prijs niet won om wàt hij zei, maar om hoe hij zijn standpunt naar voren bracht. Bovendien vond de jargonbrigade dat zijn beledigende uitspraken geen schoonheidsprijs verdienen. Met de Zwetsprijs willen de brigadiers politici aanmoedigen om duidelijke taal te spreken.

Vanaf de publieke tribune gingen de jongeren van de Jargonbrigade op zoek naar zwetsende politici in de Tweede Kamer. Pieter van Geel paste perfect in het profiel. "Van Geel wist de woorden biodiversiteit, interventie-uitbreidingen en vestigingsklimaat in één lange, onduidelijke zin te proppen, verder gebruikte hij veel jargon en wollige taal. Zelfs de grapjes die hij gebruikte om zijn verhaal te verduidelijken sloegen de plank volledig mis." , aldus de Jargonbrigade. "Wilders sprak helder en duidelijk maar we vinden het erg jammer dat hij beledigende uitspraken doet, dat is zeer zeker geen Klare Taal. Hij moet de prijs, net als Van Geel, zien als een aanmoedigingsprijs om het beter te gaan doen, zonder dat soort uitspraken.", zei brigadier Seloua (19).

De Jargonbrigade heeft de prijzen persoonlijk aan de Tweede Kamerleden uitgereikt. Geert Wilders reageerde enthousiast: "Ik vind het leuk de prijs te krijgen. Ik begrijp ook dat het niet om de inhoud gaat maar om hoe ik het gezegd heb. Of mensen zijn het met me eens, óf ze vinden me een enorm enge man. Hoe dan ook wil ik dat ze begrijpen wat ik zeg. Dat kunnen ze dan goed of slecht vinden, want dat is waar het om gaat in de politiek."

Door moeilijk taalgebruik van politici is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. De Nationale Jeugdraad wil politiek juist toegankelijker maken voor jongeren en stimuleert politici dan ook om begrijpelijke taal te spreken. Om dat te bereiken, riep de Jeugdraad in 2003 de Jargonbrigade in het leven. De 5 jongeren hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik. De brigadiers hopen dat hun aanwezigheid tijdens de Algemene Beschouwingen politici bewust maakt van hun taalgebruik en leidt tot een helder debat.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl
()

Noot voor redactie,