Port of Rotterdam

Rugstreeppad verhuisd in Rotterdamse haven

20-09-2007

Afgelopen nacht heeft het Havenbedrijf een groep Rugstreeppadden verhuisd van de Europoort naar een leidingstrook op de Maasvlakte.

Dit gebeurde onder supervisie van ecologen van 'BSR ecologisch advies'. De verhuizing was noodzakelijk omdat het gebied binnenkort is bestemd voor de bouw van een biodieselfabriek. Ze is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) en past binnen de voorwaarden van de Flora- en faunawet. In de Rotterdamse haven wonen enkele honderden volwassen Rugstreeppadden. In het voorjaar verhuist het Havenbedrijf een ander deel van de Rotterdamse populatie van deze streng beschermde paddensoort. In de Rotterdamse chemiehaven ligt onder de grond meer dan 1500 kilometer pijpleiding. De daarboven gelegen 400 hectare leidingstroken kunnen niet bebouwd worden en zijn geschikt voor flora en fauna. Op een gedeelte van de leidingstrook langs de Europaweg dat zich onder de hoogspanningsmasten op de Maasvlakte bevindt, heeft het Havenbedrijf 18 paddenpoelen aangelegd. Hier omheen komen tevens puin- en zandheuvels waaronder de padden zich kunnen verschuilen. De poelen zijn zodanig aangelegd dat de leidingstroken ook in de toekomst altijd beschikbaar zijn voor het uitvoeren van leidingwerkzaamheden.

De Rugstreeppad is in het kader van de Flora- en Faunawet en de Habitatrichtlijn een streng beschermde soort. Voor het Havenbedrijf betekent dit concreet dat bij de inrichting van een terrein, de aanpassing van de weginfrastructuur of leidinginfrastructuur terdege rekening moest worden gehouden met het acht centimeter grote beestje. Het Ministerie van LNV heeft nu aan het Havenbedrijf een zogenaamde generieke ontheffing verstrekt. Indien er op een bepaalde locatie werkzaamheden moeten worden verricht en er bevinden zich padden dan mag het dier (onder bepaalde voorwaarden) worden verplaatst naar de nieuwe locatie. 'BSR ecologisch advies' scant jaarlijks de populatie en indien nodig verplaatsen de ecologen padden naar de nieuw aangelegde poelen.

Rugstreeppad
De Rugstreeppad dankt zijn naam aan de gele streep op het midden van de rug die begint tussen de ogen en doorloopt tot aan de achterzijde. De kleur van het dier is meestal bruin of groen met donkere vlekken op de rug. De kop is zeer stomp en heeft donker gekleurde ogen. Het lichaam is bezaaid met duidelijk zichtbare rode wratjes. Het zijn vrij actieve padden die niet springen maar meestal in korte sprintjes lopen. De Rugstreeppad is vooral een nachtactieve soort die overdag in een hol schuilt. In het voorjaar valt de soort op door de luide roep, die in koorverband ten gehore wordt gebracht.