PvdA Europees parlement


EP-delegatie vreest humanitaire ramp in Gaza

20 september 2007

Thijs Berman

Vandaag brengt een delegatie van het Europese parlement een bezoek aan Gaza om er de humanitaire situatie te evalueren. "In Gaza zou de situatie wel eens heel schrijnend kunnen zijn", zegt PvdA-europarlementariër Thijs Berman, die de delegatie leidt.

Eerder deze week verklaarden de Israëlische autoriteiten Gaza als 'vijandelijk gebied', waardoor ze de Gazastrook kunnen afsluiten van elektriciteit en brandstoftoevoer. Deze sancties zijn een vergelding voor de raketbeschietingen vanuit Gaza, waar sinds juni Hamas de dienst uitmaakt. "Als Israël werkelijk de mensen in Gaza afsluit van hun essentiële energiebevoorrading, dan is dat desastreus. Niet alleen zal dit zijn effect hebben op de humanitaire situatie, maar het is een nieuwe poging om het economische leven in Gaza kapot te maken."

De delegatie van de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europese Parlement zal vandaag onder meer spreken met de UNWRA, dat is de VN-organisatie voor humanitaire hulp aan de Palestijnen. Ze ontmoet ook de burgemeester van Gaza en enkele lokale ondernemers. Ook brengt de delegatie een bezoek aan een ziekenhuis. Thijs Berman: "Ziekenhuizen krijgen sinds de zomer geen materiaal meer en medicijnen maar met mondjesmaat. Anderhalf miljoen mensen worden in Gaza collectief gestraft. Dit is een recept voor wanhoop en radicalisering." De groep europarlementariërs is nog tot vrijdagmorgen in de bezette Palestijnse gebieden.