Rathenau Instituut


20 september 2007: Ambient intelligence: toekomst van de zorg, of zorg van de toekomst?

Persbericht

Den Haag, 20 september 2007

Ambient intelligence: toekomst van de zorg, of zorg van de toekomst?

Het Rathenau Instituut roept op tot een debat tussen overheid, de medische industrie, zorgverleners, verzekeraars, en patiënten, over 'Ambient Intelligence', een revolutionaire technologie waarbij patiënten zelf met minuscule computers de zorg voor hun gezondheid gaan beheren.

Gisteren, 19 september 2007, verscheen het boek Ambient Intelligence: toekomst van de zorg of zorg van de toekomst? waarin de dilemma's van de slimme zorgtechnologie worden geschetst. De inzet ervan kan de gezondheidszorg op zijn kop zetten.

Chips in muren, gebruiksvoorwerpen, kleding of zelfs het lichaam, ze weten welke patiënt waar is en hoe het met hem is. Ze kunnen ingrijpen als dat nodig is, door automatisch medicijnen toe te dienen of een ambulance te bellen.

Het zijn een paar voorbeelden van een toekomst waarin de gezondheidszorg zoveel mogelijk door computers wordt overgenomen, op welke plek dan ook.

De beloften zijn groot. Patiënten krijgen zorg op maat. Ze kunnen langer zelfstandig blijven, hun leven wordt comfortabeler, gemakkelijker, veiliger. Ook de kosten van de zorg kunnen omlaag.

Aan de hand van vijf aansprekende praktijkvoorbeelden schetsen de auteurs de kansen en de risico's van Ambient Intelligence. Welke vragen roept de zorgtechnologie op? Willen we patienten verantwoordelijk maken voor hun eigen gezondheid? Kunnen ze dat?

De auteurs beschrijven hoe de slimme zorgtechnologie wel op een aanvaardbare wijze in de praktijk kan worden gebracht. Conclusie: een gedeelde visie is onontbeerlijk is om Ambient Intelligence de 'toekomst van de zorg' te laten worden en niet de 'zorg van de toekomst'.