Gemeente Utrecht

Vleutense wetering in Vleuten krijgt een natuurvriendelijke oever

Natuurlijk zaaien

De Vleutense wetering in Vleuten krijgt een natuurvriendelijke oever. Het gaat om de openbare delen langs de Rijnbedding en het Fizaanplantsoen. Er worden alleen zaden gebruikt van inheemse planten die in een natuurlijke situatie ook op die plek zouden groeien. Omliggende bewoners zijn geïnformeerd over wat zij zelf in de tuin kunnen doen om de natuur een handje te helpen en een brug te slaan naar de natuurvriendelijke oevers. Dit heeft ook een zelfbeheercontract opgeleverd. Twee bewoners willen het onderhoud van een gebiedje aansluitend aan de nieuwe natuurvriendelijke oever op zich nemen.

Op vrijdag 21 september 10:00 uur helpt wethouder Giesberts samen met omwonenden met het inzaaien van de natuurvriendelijke oevers.

Het zaaien gebeurt volgens het HEEMconcept. Dit concept is in de stad een goed alternatief voor "echte" natuurontwikkeling waarbij je niet zou inzaaien en de natuur volledig zijn gang zou laten gaan. Dit laatste is in een stad vaak te risicovol. Het duurt te lang voor er een 'mooi' resultaat is en vaak steken andere planten die er niet thuis horen eerder de kop op. Voorafgaand aan het zaaien zal een bioloog uitleg geven over de ins en outs van het HEEMconcept.

De oevers zijn aangelegd in het kader van het Groene Web. Het Groene Web wil het groen in Utrecht met elkaar verbinden om zo de natuur meer kans te geven zich te ontwikkelen.

Noot voor de media
Het zaaien gebeurt aan de zuidelijke oever van de Vleutense Wetering aan de Rijnbedding ten westen van de Van Woerdenstraat. Langs de Rijnbedding staan geen huizen met dit adres dus je kunt het niet gebruiken in een route planner. Een kaartje met de routebeschrijving is bijgevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Erlijn Mulder, telefoon: 030- 286 1148 of 06- 290 54 265.