Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV BedrijvenBond

Utrecht, 20 september 2007

------

CNV-kaderleden schrijven naar noordelijke Tweede Kamerleden:

CNV-leden vrijdag in actie tegen ontslagrechtplannen kabinet

Onder het motto: 'schrijf een brief aan Tweede Kamerleden als je ook voor een fatsoenlijk ontslagrecht bent', schrijven morgen de Noordelijke kaderleden van de CNV BedrijvenBond 'hun' Noordelijke Tweede Kamerleden aan, over de ontslagrechtvoorstellen van het kabinet. Op vrijdag 21 september om 16.00 uur in het Friesch Congres Centrum komen de CNV-leden bijeen.

De bond wil de bijeenkomst benutten om twee grote problemen met zijn kaderleden te bespreken. Naast de ontslagrechtplannen kampt de bond ook met het probleem dat de dalende koopkracht hersteld moet worden. Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond zal dus ook ingaan op de recente ontwikkelingen rond Prinsjesdag, de dalende koopkracht en de loonvraag van de CNV BedrijvenBond. De koopkrachtplaatjes van het kabinet, waarbij amper sprake is van koopkrachtbehoud, 'kloppen' als er voor het komende jaar een gemiddelde loonsverhoging van 3,5 procent in de af te sluiten cao's wordt gerealiseerd. Die benadering legt op voorhand een grote druk op het cao-overleg. Kortom het door het kabinet beloofde 'zoet' is op het bordje gelegd van de vakbonden, die het aan de cao-tafel maar binnen moeten zien te halen.

De bijeenkomst vrijdag staat dus in het teken van voorlichting, overleg en actie.

Verder constateert de voorzitter dat bij nog veel mensen het verkeerde idee leeft dat zij met de ontslagplannen een hogere ontslagvergoeding gaan ontvangen. Daarom trekt de bond het land in om mensen zo goed mogelijk te informeren. Minister Donner heeft maar één keer de kans om, op basis van een zo enorm verdeeld StAr-advies, zijn ontslagrechtplannen in te trekken", aldus Jongejan.

Naast de brieven aan de Kamerleden gaat de bond samen met de andere bonden, de bedrijven langs. Jongejan: "Werkgevers moeten duidelijk maken of ze nu wel of niet voor een fatsoenlijk ontslagrecht zijn. Zo constateren we of in Friesland de bedrijven 'ontslagproof' zijn."

Tijdens de bijeenkomst in het Friesch Congres Centrum wordt ook een tussenstand van een ontslagrechtenquête van de bond bekend gemaakt, waarbij ondermeer bekend wordt hoe en op welke wijze de leden in het verweer willen komen tegen de ontslagrechtplannen.