Provincie Limburg

Persberichten

Gedeputeerde Staten stemmen in met vier energiebesparende projecten Als aandeelhouder van Essent is de Provincie Limburg mede verantwoordelijk voor het stimuleren van energiebesparingen bij de burger en het bedrijfsleven. Dit kan via het Energie Bespaarplan van Essent. In overleg met de betrokken partijen hebben Gedeputeerde Staten gekozen voor vier gezamenlijke projecten die moeten leiden tot een grote besparing per geïnvesteerde euro. Voor de komende drie jaar heeft de Provincie Limburg hiervoor een budget van 2.400.000,-- beschikbaar. In totaal is voor het stimuleren van energiebesparingen in Limburg een budget van ruim 5 miljoen (cofinanciering andere betrokken partijen).

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de vier energiebesparende projecten waarbij nadrukkelijk is uitgesproken dat ze in samenwerking met andere partijen (de Limburgse gemeenten, woningcorporaties, scholen en sportverenigingen) uitgevoerd worden. Deze projecten moeten het klimaatprobleem aanpakken, een grote kostenefficiëncy opleveren en dus leiden tot grote besparing. De projecten passen in de ambities van de coalitieprogrammas Innoveren in Limburg en Bereikbaar en duurzaam Limburg. Voor de komende drie jaar heeft de Provincie Limburg hiervoor 2.400.000,-- beschikbaar. Met de cofinanciering van de andere betrokken partijen beschikt Limburg voor de komende drie jaar over ruim 5 miljoen.

De projecten die opgepakt worden, zijn:

Project energiebesparing eigen woningbezitters
De Provincie Limburg wil dit project, samen met de Limburgse gemeenten, oppakken en op 1 januari starten. Dit project is een vervolg op de Actie Energiezuinig Wonen. Met dit project worden kostenefficiënte energiebesparende maatregelen zoals het toepassen van gevelisolatie, HR glas en zonneboilers in bestaande woningen gestimuleerd door een provinciale / gemeentelijke subsidie. Uitgangspunt is dat de deelnemende gemeenten en Provincie beiden een evenredig bedrag inleggen. Inwoners van niet deelnemende gemeenten kunnen geen gebruik maken van deze subsidie. De subsidieregeling zal voor alle deelnemende gemeenten uniform zijn waardoor onder andere de uitvoeringskosten en communicatiekosten tot een minimum beperkt worden en de regeling eenduidig is voor de consument. De maximale totale provinciale bijdrage tot 2010 zal 1 miljoen bedragen. Het project levert een bijdrage aan het Limburgse klimaatbeleid en geeft tevens een sterke impuls aan de stagnerende (locale) markt voor duurzame producten en installaties.

Project energiebesparing basisscholen
Uit het lopende Provinciale project Duurzaam installeren blijkt dat het goed inregelen van verwarminginstallaties (waterzijdig inregelen) leidt tot forse besparingen. Daarnaast is nog een aantal relatief eenvoudige maatregelen te treffen die het energieverbruik structureel kunnen beperken (bijvoorbeeld: verlichting aanpassen). Scholen hebben echter niet de middelen om deze maatregelen uit te voeren. Omdat met name basisscholen vaak kampen met hoge energielasten die sterk drukken op het totale budget is voorgesteld om per Limburgse basisschool een bedrag van maximaal 1500,-- beschikbaar te stellen voor het treffen van energiebesparende maatregelen onder de voorwaarde dat de scholen of gemeenten zelf ook 50% investeren in energiebesparende maatregelen en scholen actief deelnemen aan het klimaatspel (internetgame met als doel kinderen bewust te maken van de klimaatproblemen). Daarbij snijdt het mes aan drie kanten: Met een beperkte bijdrage wordt een relatief grote energiebesparing gerealiseerd, basisscholen krijgen meer financiële ruimte door de verlaging van energiekosten en er ontstaat extra werkgelegenheid en kennisopbouw bij Limburgse installatiebedrijven. De maximale Provinciale bijdrage bedraagt 700.000,--.

Project energiebesparing sociale huurwoningen
De energielasten van met name de sociale huurders zijn de laatste jaren sterk gestegen en vormen een steeds groter deel van de vaste lasten. De gezamenlijke partijen streven ernaar om samen met woningcorporaties energiebesparingacties op te zetten voor deze doelgroep. Hiervoor is een budget van 400.000,-- beschikbaar. De provinciale bijdrage bedraagt maximaal 35% van de totale projectkosten. Door het stimuleren van energiebesparende maatregelen wordt de koopkracht van deze groep vergroot en wordt een bijdrage geleverd het klimaatbeleid.

Project energiebesparing sportclubs
Door de toepassing van ondermeer zonneboilers kunnen sportclubs die kampen met hoge energiekosten als gevolg van het warmwaterverbruik veel energie en geld besparen. Ter stimulering van het toepassen van energiebesparende maatregelen verstrekt de Provincie Limburg maximaal 1500,-- subsidie sportclub met als voorwaarde dat de clubs of gemeenten 50% van de kosten dragen. Het maximale budget voor dit project bedraagt 300.000,--.

Essent vestigt middels nationale
energiebespaarcampagne regelmatig de aandacht van burgers op energiebesparing bij burgers via persberichten en tv-commercials. De Provincie Limburg zal de komende jaren samen met haar partners (gemeenten en woningcorporaties) ook intensief gaan communiceren over energiebesparing richting de Limburgse burgers. Provinciale Staten zal via diverse communicatiemiddelen door Gedeputeerde Staten worden geïnformeerd over de voortgang van de Limburgse invulling van het Essent Bespaarplan.

21-9-2007 12:22