Gemeente Boekel


Van batterij tot dakgoot

Lege batterijen horen niet thuis in de vuilnisbak. Er kunnen stoffen inzitten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals de zware metalen kwik, lood en cadmium. Gooi ze daarom niet samen met het huisvuil weg, maar lever ze apart in.

Oplaadbaar

Niet alleen de bekende penlite batterijen kunnen worden ingeleverd, maar ook knoopcellen en de accus in bijvoorbeeld mobiele telefoons, foto- en filmcameras en snoerloos gereedschap. Oplaadbare batterijen gaan weliswaar langer mee dan batterijen voor eenmalig gebruik; op een gegeven moment functioneren ze echter ook niet meer goed en moeten eveneens op een verantwoorde manier worden afgedankt.

Hergebruik

Door uw lege batterijen apart in te leveren, spaart u niet alleen het milieu. In batterijen zitten namelijk metalen, die kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik. Dat gebeurt tijdens het recyclingproces, waarbij metalen zoals nikkel, staal en zink uit de batterijen worden gehaald. Daarvan worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals zinken dakgoten, vangrails, maar ook weer nieuwe batterijen. In de afgelopen twaalf jaar zijn 25 miljoen kilo batterijen gerecycled. Hierdoor is 13 miljoen kilo bruikbare metalen teruggewonnen! Dat is een forse besparing van onze bodemschatten.

Waar inleveren?

U kunt lege batterijen gratis inleveren bij de milieustraat in Haps of bij de chemokar die vier keer per jaar door onze gemeente rijdt. Kijk op www.rmb.nl, onder het kopje afvalinzameling voor de inzamelplekken en tijden. Ook heeft de Stichting Batterijen (Stibat) 15.000 inleverpunten in beheer, onder andere bij supermarkten en basisscholen. In hun speciale inzamelbox of ton kunt u uw batterijen kwijt.

Kijk voor al uw vragen over batterijen ook eens op www.legebatterijen.nl!